Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un an de război în Ucraina. Ambasadorii străini apreciază eforturile României pentru refugiaţi: „Model de succes în ceea ce priveşte reacţia întregii societăţi”
WhatsApp
Ambasadorii Suediei, Statelor Unite şi Japoniei la Bucureşti şi-au exprimat, vineri, susţinerea pentru Ucraina şi au transmis mulţumiri României pentru sprijinul acordat refugiaţilor din această ţară, la evenimentul „România - 1 an de solidaritate faţă de Ucraina”.
Un an de război în Ucraina. Ambasadorii străini apreciază eforturile României pentru refugiaţi: „Model de succes în ceea ce priveşte reacţia întregii societăţi”

La rândul său, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a subliniat că anul care a trecut de la invadarea ţării sale de către Rusia a fost unul marcat de „durere, suferinţă, unitate şi credinţă”, evidenţiind sprijinul acordat de România şi de ceilalţi parteneri din comunitatea internaţională.

Ambasadoarea Suediei, Therese Hydén, a menţionat că ţara sa deţine preşedinţia Consiliului UE şi cel mai important obiectiv este menţinerea unităţii pentru Ucraina şi creşterea presiunii asupra Rusiei.

„Grija pentru refugiaţi este o parte importantă a acestei activităţi. Şi, într-adevăr, România are un rol foarte important. România a arătat un sprijin statornic, puternic şi larg pentru ucraineni încă de la începutul acestui război. Nu numai prin grijă faţă de refugiaţi. Poporul român şi societatea civilă au reacţionat imediat ce refugiaţii ucraineni au venit la frontieră. Autorităţile române au acţionat imediat şi au înfiinţat adăposturi de urgenţă şi Guvernul român, din câte am auzit, a fost primul care a gândit asistenţă pe termen lung pentru refugiaţi”, a afirmat Therese Hydén, adăugând că mulţumeşte României pentru că este un partener important pentru vecinii ucraineni.

Ea a subliniat că un an de război a însemnat, de asemenea, un an de rezistenţă.

„Acest an de război nu a fost fără sacrificii. După cum am auzit, sunt mai mult de 14 milioane de ucraineni mutaţi în ţară sau în afara graniţelor Ucrainei. Mai mult de 20.000 de civili au fost omorâţi sau răniţi în acest război până acum şi cred că peste 18 milioane de persoane au nevoie de asistenţă. Şi, cu cât acest război continuă, noi vom continua să stăm alături de Ucraina şi alături de poporul ucrainean oricât ar dura”, a spus aceasta.

 

Ambasadoarea SUA: „România este cu adevărat un model de succes în ceea ce priveşte reacţia întregii societăţi”



Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a transmis mulţumiri autorităţilor române pentru angajamentul deosebit de sprijinire a refugiaţilor ucraineni în ultimul an.

„Rolul dumneavoastră de lider în acest efort a constituit o sursă de inspiraţie pentru noi toţi, dincolo de graniţele României. Astăzi marcăm un an de război al Rusiei ilegal, neprovocat şi de îngrozitoare invazie asupra Ucrainei”, a afirmat ambasadoarea.

Kathleen Kavalec s-a referit la „distrugerea fără sens” şi la „nenumăratele vieţi pierdute” în „criminalul şi neprovocat război de agresiune”, precum şi la „rezistenţa poporului ucrainean, care a arătat un incredibil eroism în rezistenţa la atacul rusesc”.

„De la sosirea în România, de la începutul lunii, am vorbit cu mulţi refugiaţi ucraineni aici, la Bucureşti şi la Timişoara. Poveştile lor despre război şi fugă sunt cumplite şi sfâşietoare. Cu toţii au exprimat, însă, profundă recunoştinţa faţă de români pentru sprijinul lor prompt şi empatia cu care i-au primit când aveau cea mai mare nevoie de ajutor. Aici, în România, ei şi copiii lor se simt în siguranţă şi protejaţi. Acest sprijin fără precedent din partea românilor a fost egalat de eforturile susţinute şi de rolul de lider al Guvernului României în asigurarea de protecţie şi asistenţă pentru peste 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni care au tranzitat România sau au locuit aici în ultimul an”, a adăugat ea.

Ambasadoarea SUA a subliniat rolul autorităţilor române în mobilizarea voinţei politice în sprijinul Ucrainei.

„România este cu adevărat un model de succes în ceea ce priveşte reacţia întregii societăţi, fapt pentru care noi toţi, membrii Alianţei, suntem etern recunoscători. (...) Statele Unite şi aliaţii săi se angajează să gestioneze şi să atenueze efectele acestui conflict, inclusiv riscurile de insecuritate alimentară şi creştere a preţurilor energiei. Recunoaştem faptul că statele aflate în prima linie, precum România, au simţit cel mai intens acest lucru. Statele Unite îşi păstrează angajamentul de a fi partenerul neclintit al Guvernului României şi al românilor în eforturile de a răspunde la aceste provocări. Am oferit deja aproape 49 milioane de dolari pentru a sprijini măsurile de asistenţă refugiaţilor în România”, a mai spus ea.

 

Ambasadorul Japoniei: „Guvernul român a dat dovadă de un efort extraordinar”



Ambasadorul Japoniei, Hiroshi Ueda, a evidenţiat că este importantă susţinerea în continuare a Ucrainei.
 

„Astăzi marcăm un an de când trupele ruseşti au trecut graniţele ucrainene şi au început o invazie. Ucraina a suferit pierderea a zeci de mii de oameni în urma ocupaţiei inacceptabile de către Rusia şi exilul a milioane de oameni vulnerabili în ţările vecine. (...) Este foarte important să fim fermi în sprijinul Ucrainei şi pentru valorile libertăţii, democraţiei şi statului de drept care au fost încălcate de către Rusia”, a afirmat Hiroshi Ueda.

El a menţionat că, împreună cu ţările partenere, Japonia a crescut sancţiunile împotriva Rusiei şi a fost întotdeauna de partea Ucrainei şi a comunităţii internaţionale.

„Guvernul român a dat dovadă de un efort extraordinar în răspunsul umanitar de urgenţă, împreună cu UNHCR, societatea civila şi partenerii internaţionali, şi pentru protecţia pe termen mediu şi lung a refugiaţilor ucraineni din România. Aş dori să-mi exprim respectul sincer faţă de sprijinul puternic al României pentru refugiaţii ucraineni”, a transmis el, adăugând că Japonia a acordat sprijin semnificativ Ucrainei şi doreşte să continue.

 

Ambasadorul Ucrainei: „Au comis atrocităţi care credeam că sunt inimaginabile”



Ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk, a transmis mulţumiri prim-ministrului Nicolae Ciucă şi tuturor pentru omagiul adus victimelor nevinovate.

„A fost un an de luptă, de durere, suferinţă, unitate şi credinţă. Durere şi suferinţă pentru că Ucraina şi ucrainenii au suferit distrugeri enorme şi pierderi de vieţi”, a afirmat el.

El a acuzat distrugerile şi atrocităţile comise de ruşi în război.

„Au comis atrocităţi care credeam că sunt inimaginabile în secolul 21: mii de crime de război, crime împotriva umanităţii, execuţii ale civililor, violenţe sexuale. Ei despart familii, deportează copii în Federaţia Rusă şi trimit civili în tabere de filtrare. Cu asta ne-am confruntat. În acelaşi timp, am văzut un curaj exemplar din partea forţelor de apărare ucrainene şi a poporului ucrainean. Ei au putut nu numai să respingă coloanele ruseşti aproape de Kiev (...), dar şi să le împingă înapoi. În ultimele luni, forţele ucrainene au eliberat aproape 50% din teritoriul ocupat iniţial de invazia rusă”, a arătat diplomatul, subliniind că acest lucru a fost posibil cu sprijinul şi solidaritatea partenerilor internaţionali, care au văzut că ucrainenii luptă pentru libertatea şi ţara lor, dar şi pentru libertatea altor naţiuni.

Ihor Prokopchuk a transmis mulţumiri actorilor internaţionali pentru ajutorul acordat ucrainenilor, menţionând că este importat ca toţi, împreună, să acţioneze „ca o mare familie”.

„Exprim recunoştinţa profundă prim-ministrului, Guvernului României, poporului român, care au îmbrăţişat ucrainenii şi au arătat generozitate la toate nivelurile, fie că este vorba de Guvern, afaceri sau societate”, a adăugat el.

Evenimentul a fost organizat de Guvernul României împreună cu UNHCR şi Agenţiile ONU din România, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel