Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE: 90% dintre românii sunt proprietari, germanii 50% sunt chiriași
WhatsApp
Foto: Unsplash

În Uniunea Europeană problema locuinței devine din ce în ce mai importantă, dar și mai prezentă în dezbaterile politice.

Datele Eurostat din 2022 arată că 69,1% dintre gospodăriile europene locuiau într-o casă pe care o dețineau. Locuințele devin o provocare în Europa din cauza prețurilor ridicate, dar și din cauza tensiunilor dintre piața proprietarilor și piața de închiriere. Ambele creează dificultăți imense pentru grupul persoanelor vulnerabile si cel al tinerilor.

Diferențe notabile există în interiorul Uniunii, în timp ce mai puțin de jumătate din gospodăriile germane sunt proprietari 46,5%, în România aproape toate gospodăriile au propria locuință 94,8%.

Este bine cunoscut faptul că în Europa estul este proprietar; centrul și vestul, chiriaș. Alături de România, proprietari sunt și cei din Ungaria - 90,1% și Bulgaria - 85%. La polul opus, în centru Europei și în țările nordice, se află Austria - 51,4% și Danemarca - 59,6%. Țările din zona Mediteranei sunt peste media europeană: Cipru – 69,9%, Grecia – 72,8% și Spania 76%.

În privința chiriilor, Eurostat distinge clar între două grupe: contracte la prețul de piață și cele ale locuințelor sociale. Olanda și Franța sunt țările cu cea mai mare pondere a chiriilor sociale cu 25,4% și respectiv 20,9%. La polul opus se află Spania cu 8,7%.

Aceleași date din 2022 ale Eurostat arată că 52% dintre europeni locuiau în locuințe unifamiliale, în timp ce restul locuiesc în apartamente. Irlanda, cu un procent de 89,3%, este țara cu cele mai multe gospodării în case, Spania este țara cu cei mai mulți cetățeni în apartamente - 65,6%, iar în România doar 34,9% dintre cetățeni trăiesc la bloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
DCSport.ro
07 noi 2024, 18:33
Economie Vezi toate articolele
pixel