Reprezentații Ucrainei au declarat vineri că forțele sale au lovit un aerodrom militar rus din Crimeea care a fost folosit pentru atacuri la distanță lungă împotriva sa, cea mai recentă dintr-o serie de lovituri aduse armatei ruse în peninsula ocupată.
Ucraina a intensificat atacurile cu rază lungă de acțiune asupra Crimeei în ultimele luni și spune că flota rusă de la Marea Neagră, care are sediul la Sevastopol, a fost forțată să-și mute navele de luptă într-un port mai sigur în altă parte.
Statul major al armatei ucrainene a declarat într-un comunicat că aerodromul rus Saky din vestul Crimeei a fost cea mai recentă țintă care a fost lovită și că evaluează consecințele.
„Acesta este unul dintre aerodromurile operaționale pe care Rusia le folosește pentru a controla spațiul aerian, în special Marea Neagră, și pentru a lansa lovituri aeriene pe teritoriul ucrainean”, se arată în comunicat.
În declarație nu s-a spus ce fel de armă a fost folosită, ci că atacul a fost efectuat de forțele de rachete ale Ucrainei alături de alte contingente. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea ministerului rus al apărării sau a oficialilor locali instalați la Moscova.
Președintele Volodymyr Zelenskii a recunoscut implicit greva în discursul său video de noapte, lăudând „soldații noștri care lovesc bazele și logistica rusă pe teritoriul ocupat.
„Băieților noștri, soldaților noștri, le mulțumesc pentru acuratețe”.
La aproape doi ani și jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei, Ucraina susține că a lovit în ultimele luni o serie de sisteme de apărare aeriană rusești desfășurate în Crimeea, cum ar fi unități S-300 și S-400.
Marți, Ucraina a anunțat că a avariat în mod semnificativ ultimul feribot de marfă al Moscovei capabil să transporte vagoane din regiunea Krasnodar din Rusia până în Crimeea, un obstacol pentru rutele rusești de aprovizionare către peninsulă.
Kievul a spus că feribotul a fost folosit în scopuri militare. Reprezentanții marinei ucrainene a mai spus că lovitura a forțat Rusia să-și retragă toate navele de război din Marea Azov.
De asemenea, Ucraina ra raportat că a distrus sau avariat 27 de nave de război rusești în Marea Neagră și lângă Crimeea în timpul desfășurării războiului. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene a declarat la începutul acestei luni că ultima navă de patrulare navală a Rusiei a fost observată părăsind peninsula.
Uniunea Europeană a anunțat vineri că a transferat Ucrainei un ajutor de 1,5 miliarde de euro, reprezentând prima tranșă din veniturile generate de activele rusești blocate după declanșarea războiului, informează AFP.
După invazia Ucrainei de către forțele ruse în februarie 2022, UE a blocat active rusești în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro. Aproximativ 90% din aceste fonduri se află în Belgia, unde este situat sediul depozitarului internațional de fonduri Euroclear.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit în mai să utilizeze dobânzile generate de activele blocate ale băncii centrale a Rusiei. Suma anuală estimată este între 2,5 și 3 miliarde de dolari, care vor fi folosite pentru înarmarea și reconstrucția Ucrainei după război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News