Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turiștii din Barcelona, alungați de la terase de locuitorii care spun că s-au săturat de ei
WhatsApp
Un protest inedit a avut loc la Barcelona. 

Mai mulți protestatari au mărșăluit prin zonele populare printre turiști și au scandat „turiștii pleacă acasă”. De asemenea, i-au stropit pe aceștia cu pistoale cu apă, în timp ce alții purtau pancarte cu sloganuri precum „Barcelona nu este de vânzare”.

Miile de protestatari au ieșit pe străzile orașului în cadrul celei mai recente demonstrații împotriva turismului de masă din Spania, care a cunoscut recent acțiuni similare în Insulele Canare și Mallorca. Protestatarii condamnă impactul asupra costurilor vieții tot mai crescute și asupra calității vieții pentru localnici.

Demonstrația a fost organizată de un grup de peste 100 de organizații locale, conduse de organizația Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic

Potrivit cifrelor oficiale, aproape 26 de milioane de vizitatori au petrecut minimum o noapte în regiunea Barcelona în 2023, cheltuind 12,75 miliarde de euro. 

Cu toate acestea, Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic spune că acești vizitatori cresc artificial prețurile și pun presiune pe serviciile publice, iar profiturile din industria turismului sunt distribuite incorect și cresc inegalitatea socială.

Protestatarii au venit cu 13 propuneri de reducere a numărului de turiști din oraș și pentru tranziția către un nou model de turism. Aceștia propun închiderea terminalelor vaselor de croazieră, mai multă reglementare a cazărilor turistice și încetarea cheltuielilor publice pentru promovarea turismului.

Barcelona ia deja măsuri pentru limitarea turismului

 

Sâmbătă, primarul orașului, Jaume Collboni, a evidențiat o serie de măsuri pe care le-a anunțat recent pentru a reduce impactul turismului de masă, inclusiv creșterea taxei turistice per noaptea de cazare la 4 EUR și limitarea numărului de pasageri de pe vasele de croazieră.

La sfârșitul lunii iunie, Collboni a anunțat, de asemenea, că va pune capăt chiriilor de apartamente destinate turiștilor până în 2028, prin casarea licențelor de închiriere pe termen scurt pentru mai mult de 10.000 de apartamente.

Acest lucru ar ajuta la ca locuințele să fie mai accesibile pentru rezidenții pe termen lung, potrivit lui Collboni, care a spus că prețul chiriilor a crescut cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul achiziționării unei case a crescut cu 38%.

Cu toate acestea, Collboni a fost criticat pentru că a permis evenimente precum un spectacol de modă Louis Vuitton în Parcul Güell în mai, precum și viitoarea competiție de navigație a Cupei Americii.

Nemulțumirea din ce în ce mai mare de la Barcelona a dus la proteste similare și în alte părți ale Spaniei.

În aprilie, localnicii din Insulele Canare s-au mobilizat pentru a protesta împotriva turismului excesiv. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel