"Nu este vorba de a mă dezice de ceva, este vorba de a prezenta obiectiv o realitate şi anume: faptul că iniţiativa, proiectul de lege, cum de multe ori am repetat, în proiectul de lege a plecat de la Ministerul Justiţiei, sigur, la Guvern, după aceea la Parlament, înainte ca eu să fiu ministru al Justiţiei.
Apoi a plecat varianta la 30 de zile executate să se considere trei zile beneficiu la liberare condiţionată, iar CSM nu a decis, că nu CSM decide în procedura de legiferare. CSM a propus ca să fie efective cele trei zile, să considere executate. Propunerea a ajuns în Parlament. Parlamentul şi-a însuşit propunerea. Ba mai mult, a modificat, a adăugat. A zis că e bine trei zile la 30 să considere executate, dar nu trei zile, să fie şase şi a adoptat această soluţie legislativă.
Tot în lege scrie că evaluarea condiţiilor de detenţie nu se face pe celulă, se face pe pavilion, pe unitate. Să presupunem că într-un pavilion ai 100 de celule, să presupunem că ai 99 care corespund standardelor CEDO şi o celulă nu corespunde. Se numeşte că tot pavilionul nu corespunde. Adică dai beneficiul recursului compensatoriu la toţi cei din pavilion chiar dacă au stat în condiţii corespunzătoare", a declarat Tudorel Toader, la Digi24.
Citeşte şi: Ceartă MONSTRU între Ana Birchall şi Lia Savonea, pe tema Secţiei Speciale: "Nu dați lecții ministrului"
Tudorel Toader a ţinut apoi morală jurnaliştilor.
"Nu este vorba de o dezicere, nu este vorba de o chestiune nouă. Dvs. aţi vorbit de foarte multe ori despre legea recursului comepnsatoriu dar să nu vă supăraţi, nu aţi vorbit riguros exact. Pentru că chestiunea asta pe care o spun eu acum nu e o noutate. E o noutate pt dvs. care o aflaţi. Dar eu nu pot să vă spun tot ceea ce nu știți dvs. Că nu ăsta nu a fost rolul meu de minsitru. Prin urmare, nu vorbiți despre incriminarea acestei soluții legislative. Pentru că nu este incriminarea unei infracțiuni în sensul articolului 73, litera h, e vorba despre o procedură de acordare a beneficiului recursului compensatoriu, atât celor care merită, cât şi celor care nu merită".
Întrebat de ce vine tocmai acum cu aceste precizări, Tudorel Toader a venit cu o explicaţie ambiguă şi a precizat că va mai ieşi cu astfel de "sublinieri".
"Dumneavoastră cred că aţi observat, de-a lungul perioadei de când nu mai sunt ministru am făcut diferite sublinieri şi voi continua să o prezint anumite lucruri pe care le consider eu.
De exemplu, există documente scrise, cu număr de înregistrare sub semnătura mea. Când a ajuns proiectul de lege privind recursul compensatoriu în dezbatere parlamentară, s-a cerut, cum se cere de regulă, punctul de vedere al Guvernului, exprimat de Ministerul Justiţiei. Sub semnătura mea am scris, găsiţi documentul la Minsiterul Justiţiei dacă vreţi să cunoaşteţi adevărul, unde am scris că nu ne însuşim, nu suntem de acord cu aceste elemente de noutate pe care Parlamentul le-a adăugat proiectului iniţial de lege. Când proiectul de lege a ajuns la CCR, s-a cerut punct de vedere al Guvernmului, exprimat de Minsiterul Justiţiei, privind constituţionalitatea acestei legi. Eu am semnat punctul de vedere în care am spus că în forma în care a fost adoptată, legea este neconstituţuională.
Cu alte cuvinte eu nu mă prin urmare, eu nu mă dezic, doar prezint obiectiv", a conchis Tudorel Toader, înainte să închidă brusc telefonul în direct.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News