Publicitate
„Dacă imigranţii ilegali nu sunt mulţumiţi de condiţiile din centrele de detenţie rapid-construite, doar spuneţi-le să nu vină. Toată problema s-ar rezolva!", a declarat Donald Trump prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.
Parlamentarii democraţi şi activiştii care au vizitat recent centrele de detenţie pentru migranţi din apropierea graniţei Statelor Unite au descris condiţiile ca fiind „de coşmar" şi au criticat faptul că centrele sunt supraaglomerate şi nu există acces adecvat la apă, mâncare şi alte lucruri de bază.
„Membrii poliţiei de frontieră nu sunt doctori sau asistente. O treabă foarte bună, una peste alta. Mulţi dintre aceşti migranţi ilegali trăiesc mult mai bine acum decât în ţările din care au venit şi sunt în siguranţă", a transmis preşedintele american prin intermediul Twitter.
Potrivit estimărilor, 12 milioane de persoane se află în mod ilegal în Statele Unite, majoritatea provenind din Mexic şi ţări ale Americii Centrale. Donald Trump a anunţat la începutul lunii iunie că Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi (ICE) va începe deportarea a „milioane de imigranţi" care se află în mod ilegal în Statele Unite.
În baza unui acord semnat luna trecută, Mexicul a acceptat să găzduiască imigranţii din America Centrală care solicită azil în Statele Unite până când cazurile lor vor fi analizate de către autorităţile americane. Potrivit acordului, Mexicul va trimite trupe ale Gărzii Naţionale pentru a-i împiedica pe imigranţii din America Centrală să ajungă la graniţa cu Statele Unite. Acordul a fost semnat de către autorităţile mexicane pentru a evita ca preşedintele american să dea curs introducerii unei taxe de 5% pentru toate produsele importate din Mexic.
Preşedintele a anunţat în mai multe rânduri pe durata mandatului său că doreşte să închidă frontiera cu Mexicul, dar nu a luat măsuri în acest sens. Guvernul Statelor Unite se confruntă cu un influx de persoane din America Centrală care traversează Mexicul pentru a ajunge în Statele Unite.
Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat în luna martie că este determinat să ajute la stoparea migraţiei ilegale, dar ţara sa nu este responsabilă direct de fluxul de imigranţi care ajung în Statele Unite. Acesta a transmis că doreşte să combată imigraţia ilegală şi să menţină o relaţie cordială cu omologul său american, conform Mediafax.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News