Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tradiții trăite în Spania: Elevii școlii românești din Alcazar, petrecere tradițională de Crăciun, cu dansuri și colinde românești
WhatsApp
Cursanțiii școlii de limba română și-au încheiat cursul de la Alcázar printr-o petrecere tradițională de Crăciun, cu dansuri și colinde românești. Scopul cursului de limba română este de a evita pierderea progresivă a limbii române în rândul copiilor comunității române.
Sursa foto: Lanzadigital.es

Sâmbătă, 17 decembrie, Centrul Civic din Alcázar (regiunea spaniolă Castilla - La Mancha) a găzduit o petrecere tradițională de Crăciun pentru elevii români, unde aceștia au avut parte de o întâlnire specială cu familia și prietenii, dansând și cântând colinde tradiționale românești, culminând cu o vizită a lui Moș Crăciun. Consilierul pentru cultură, Mariano Cuartero, a însoțit-o pe profesoara de limba română Angelica Neag și comunitatea românească la această sărbătoare.

Scopul cursului de limba română, potrivit profesoarei, este de a preveni pierderea progresivă a limbii române, o problemă atribuită în principal românilor născuți în Spania, mulți dintre ei fiind incapabili să comunice fluent cu rudele lor care încă trăiesc în România: "Întotdeauna le spun părinților și copiilor că suntem ca un copac; dacă îi iei rădăcinile, nu mai înflorește", a spus Neag.

Elevii școlii românești din Alcazar, petrecere tradițională de Crăciun, cu dansuri și colinde românești

 

În ceea ce privește festivalul, profesorul a precizat că este o sărbătoare în care elevii învață sau le amintesc părinților tradițiile românești de Crăciun, cu obiceiuri colorate. „Cum ar fi "Capra", în care o persoană se îmbracă în capră cu o mască multicoloră, sare și dansează alături de cântăreții de colinde“, descriu jurnaliștii de la Lanzadigital.es.

Consilierul pe probleme de cultură, Mariano Cuartero, la rândul său, a subliniat că în acest moment traversăm o perioadă de "împărtășire, nu doar a obiectelor fizice, ci și a diferitelor culturi și tradiții între vecinii noștri". După cum a subliniat consilierul pentru cultură, inițiative precum calea ferată au făcut ca Alcázar de San Juan să se "îmbogățească de-a lungul anilor cu oameni care au venit în oraș din diferite părți ale Spaniei, împărtășind cultura și experiențele lor".

Tradițiile românești de Crăciun, trăite în Spania

 

ȘtiriDiaspora a dezbătut pe larg problema păstrării limbii, culturii și identității românești în cadrul rubricii „Apel la educație“. Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania a explicat, în cadrul unui interviu acordat Ştiri Diaspora în cadrul acestui proiect, că, deși în Spania, unde există una dintre cele mai mari comunități de români, apartenența la România este tot mai scăzută în rândul copiilor, mai ales în cazul celor care s-au născut și învață acolo. 

Copiii care s-au născut aici, care studiază și sunt incluși în sistemul de învățământ din Spania, sigur că ei vorbesc doar în limba spaniolă, învață spaniola și cultura spaniolă, dar eu cred că totuși a doua generație încă mai vorbesc limba română. Nu știu ce va fi la a treia, la a patra generație pentru că totuși ei nu se identifică foarte tare cu România, ei nu se simt români, la copii mă refer.

România este doar țara părinților lor și a bunicilor lor. Sigur, nu putem să generalizăm pentru că sunt familii care își educă copiii foarte bine în acest sens, adică păstrează ambele culturi, învață limba română, citesc, sunt și cursuri în Spania, sunt asociațiile care au tot felul de activități în limba română și sunt părinți care își aduc copiii la aceste activități și îi duc la cursuri de limba română", a spus Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.

Citește mai multe despre acest lucru AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel