În Brazilia, actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro se va confrunta cu fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.
De asemenea, vor fi puse la bătaie toate locurile din camera inferioară a țării și cele 27 de legislaturi la nivel de stat și de district, toate posturile de guvernator și o treime din locurile din Senatul Braziliei.
Deși există 11 candidați la alegerile prezidențiale, sondajele sugerează că doar Bolsonaro și Lula au șanse reale de a câștiga.
Bolsonaro, un fost căpitan de armată ales în 2018, a încercat să își impună agenda conservatoare în cea mai mare țară din America Latină, dar și-a atras critici pentru că nu a reușit să îmbunătățească standardele de viață și pentru comentarii considerate pe scară largă ca fiind sexiste și rasiste.
El evită ceea ce el numește "ideologia de gen" și a respins coronavirusul ca fiind "o mică gripă". Președintele a desființat în mod sistematic măsurile federale de protecție a pădurii amazoniene. De asemenea, a atacat fără temei fiabilitatea sistemului electronic de vot din Brazilia, ridicând totodată îndoieli cu privire la faptul că ar accepta în mod pașnic înfrângerea.
Lula, un fost lider sindical care a guvernat Brazilia din 2003 până în 2010, s-a angajat să revigoreze programele generoase de cheltuieli sociale care au marcat primul său mandat, consolidând în același timp aplicarea legislației de mediu și protejând mai bine grupurile marginalizate.
Cât timp a fost la putere, rata de aprobare a lui Lula a crescut vertiginos, deoarece a profitat de o economie în plină expansiune pentru a extinde dramatic rețeaua de siguranță socială a Braziliei. Însă, în anii care au urmat după ce a părăsit mandatul, economia a scăzut, succesorul său ales de el a fost pus sub acuzare, iar mulți dintre asociații săi au ajuns la închisoare. Lula însuși a petrecut 19 luni în închisoare din cauza unor acuzații de corupție care au fost ulterior respinse din motive procedurale.
Secțiile de votare se deschid la ora 8.00, ora Brasiliei (11.00 GMT) și se închid la ora 17.00. Datorită caracterului electronic al votului, rezultatele vor apărea rapid, probabil la câteva ore după închiderea urnelor.
În cazul în care niciun candidat nu depășește pragul de 50% necesar pentru a câștiga categoric, primii doi candidați - probabil Lula și Bolsonaro - vor merge la un tur de scrutin pe 30 octombrie.
Toate sondajele importante îl dau pe fostul președinte în frunte cu cel puțin 8 puncte procentuale, deși unele indică un avans mult mai mare. Un sondaj realizat de institutul de sondaje IPEC, publicat luni, îl indică un avans de aproximativ 17 puncte.
Dar sondajele majore sunt împărțite în privința faptului dacă Lula are voturile necesare pentru a atinge majoritatea necesară pentru a câștiga în primul tur.
O altă problemă este prezența la vot. În timp ce baza de susținere a lui Lula este mai largă, există indicii că baza lui Bolsonaro este mai entuziastă.
Mai mulți susținători ai lui Lula - și cel puțin un susținător al lui Bolsonaro - au fost uciși din cauza preferințelor lor politice în ultimele luni.
Bolsonaro a declarat în repetate rânduri că ar putea să nu accepte o înfrângere a alegerilor, susținând în același timp că armata este de partea sa. Majoritatea analiștilor consideră puțin probabilă o lovitură de stat militară în cazul unei înfrângeri a lui Bolsonaro, dar mulți se tem de o perioadă de violență politică prelungită și de perturbări economice.
Deținerea de arme de foc a crescut dramatic sub mandatul lui Bolsonaro, în timp ce ofițerii de poliție de rând tind să îl susțină politic pe președinte - un amestec potențial volatil, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News