Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Topul celor mai scumpe orașe din Italia: Milano conduce clasamentul; locuitorii din Potenza, cei mai "feriți" de scumpiri
WhatsApp
Milano se situează pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe orașe din Italia, în 2023. La polul opus, locuitorii din Potenza au resimțit cel mai puțin scumpirile din ultima perioadă, arată o analiză a publicației Corriere della Sera. 
Milano, cel mai scump oraș din Italia (Foto: Freepik)

Deși în ultimele luni din 2023 s-a înregistrat o scădere a inflației, întregul an a fost puternic influențat de creșterea prețurilor. De fapt, pe parcursul celor douăsprezece luni, potrivit datelor ISTAT, acestea au crescut în medie cu 5,7%. Luând ca referință cifrele și toate actualizările oficiale, două asociații de consumatori (Codacons și Unione Nazionale Consumatori) au întocmit un clasament al celor mai scumpe orașe din Italia în 2023, în ceea ce privește creșterea costului vieții.

Deloc surprinzător, în top se află în continuare Milano, unde inflația medie este de +6,1% și se traduce prin faptul că o familie medie cheltuiește în plus cu 1.656 de euro pe an față de 2022. La celălalt capăt al topului, este orașul Potenza, cu cea mai mică inflație din Italia (+3,7%) și unde, în medie, familiile au cheltuit "doar" 731 de euro în plus față de anul precedent.

Top cele mai scumpe 10 orașe din Italia

 

Milano ocupă primul loc în topul celor mai scumpe orașe din Italia, pe locul al doilea fiind orașul Varese, +6%, cu o creștere a cheltuielilor față de 2022 de 1.582 de euro pe familie. Pe cea mai joasă treaptă a podiumului se află Bolzano, +5,8%, o familie tipică cheltuind în plus 1.541 de euro pe an în 2023.

Urmează Grosseto (+6,8%, a doua cea mai mare inflație din Italia, în valoare de 1.533 de euro). Pe locul cinci se află Genova, care în 2023, împreună cu Brindisi, a avut cea mai mare inflație din țară, +6,9%, cu o cheltuială a unei familii cu 1.504 euro mai mare decât în 2022. Urmează Perugia (+6,4%, +1.470 de euro), Alessandria, Benevento (+6,6%), apoi Siena (+6,5%, +1.465 de euro). Lecco și Lodi (ambele +5,7% și +1.447 euro) închid topul primelor zece, arată sursa citată.

Orașele din Italia în care traiul e mai ieftin


La coada clasamentului se află Potenza, cu o inflatie de 3,7%, locuitorii din acest oraș din sudul Italiei resimțind cel mai puțin efectul scumpirilor. În această situație se regăsește și Catanzaro, unde inflația a fost de 4,4%.

Alte orașe în care nivelul inflației a fost mai mic anul trecut sunt Reggio Calabria (+4,5%, 840 euro cheltuieli), Bari (+5,3% și +920 de euro), Ancona (+4,7% și +934 de euro). Cagliari (+5,4%, +1014 euro) închide topul primelor zece orașe în care efectele scumpirilor au fost resimțite mai puțin.

Clasamentul complet:

topul-celor-mai-scumpe-orase-din-italia-in-2023

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel