Tochitura moldovenească este doar unul din multele feluri de tochitură. De exemplu, cea cu sos roșu este servită în zona Dobrogei, dar și în Ardeal. Însă toate tipurile de tochitură sunt la fel de gustoase și merită încercate.
Dacă ai musafiri, sau pur și simplu vrei să îi bucuri pe cei de acasă cu un preparat tradițional, gustos și foarte sățios, prepare-le o tochitură moldovenească cu mai multe tipuri de carne de porc, pentru o aromă desăvârșită.
Vezi și: Clătite pufoase - rețeta simplă. Rezultat garantat chiar și pentru cei mai neîndemânatici
Timpul de pregătire pentru această rețetă este de o oră și se obțin cam 4-5 porții.
- 1 kg carne de porc
- 300 g cârnați
- 50 ml ulei (poți folosi și untură)
- 3 căței de usturoi
- 100 ml vin alb
- 1 linguriță de boia
- sare și piper, după gust
- 4 ouă
- 400 g de brânză rasă
Pune uleiul într-o tigaie antiaderentă și lasă-l să se încingă. Între timp, taie tacticos carnea de porc în cubulețe, iar cârnații îi poți face rondele mai groase. Când uleiul începe să sfârâie, pune carnea la prăjit, cu grijă să nu te frigi. Atunci când carnea începe să capete culoare, pune capac tigăii și dă focul mic. Las-o să se prepare vreo 5 minute, apoi scoate capacul, astfel încât lichidul din tigaie să se evapore.
Imediat ce carnea de porc s-a prăjit, adaugă și cârnații, apoi asezonează cu sarea, piperul, boiaua și usturoiul. Toarnă și vinul pe deasupra și lasă aromele să se întrepătrundă, la foc mic.
Între timp, poți pregăti mămăliga care va însoți tochitura. Pune la fiert 4 căni de apă cu un praf de sare și las-o să fiarbă. Toarnă 1 cană de mălai în ploaie, amestecând viguros.
Citește și: Piure de cartofi cu lapte, rețeta simplă: Cum se face corect și ce ai greșit până acum
Lasă mămăliga să fiarbă în jur de 20 de minute, apoi oprește focul și răstoarn-o pe un fund de lemn.
Până ce carnea dă în ultimele clocote, prăjește repejor ouăle ochiuri. Oprește focul la tigaia cu carne de porc, pune tochitura în farfurii, iar lângă așază o bucată de mămăligă. Înnobilează preparatul cu câte un ou ochi și rade brânza peste toate porțiile de tochitură.
Adună-i pe toți cei dragi în jurul mesei și servește tochitura moldovenească delicioasă și sățioasă. O ceapă tăiată în 4 sau niște murături se potrivesc de minune.
Poftă bună!
Rețetă preluată de aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News