OMS spune că a sosit momentul taxării duble pentru cei care produc sau vând alcool. Astfel, populația ar fi protejată de boli grave, precum cancer sau ciroză, generate de consumul excesiv de alcool, informează Știrile PRO TV.
Într-un top realizat de specialiștii în sănătate publică, România ocupă locul al doilea în rândul celor mai mari consumatori de alcool din Europa. Zilnic, se înregistrează cazuri de comă alcoolică sau de îmbolnăviri grave, cauzate de astfel de băuturi.
„Alcoolul se asociază cu tulburările psihice, sunt pacienți depistați cu anxietate, psihoze, depresie, care asociază consumul de alcool. De la consumul ocazional până la dependențe nu sunt foarte mulți pași, motiv pentru care mulți dintre dumnealor au continuat să consume o cantitate din ce în ce mai mare de alcool”, a explicat Raluca Prepeliță, doctor psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, citată de sursa menționată.
Analiștii economici cred, însă, că o astfel de decizie ar putea un impact negativ asupra economiei. Dacă taxele ar crește simțitor, producătorii și comercianții ar putea avea de suferit, De altfel, la fel ca și producătorii de tutun s-au plâns, în repetate rânduri, că nu sunt încurajați în activitate de UE, deși ei sunt pilonii economiei.
OMS precizează că sănătatea publică este mult mai importantă, iar cei care aleg să aibă acest viciu trebuie să plătească bani grei din buzunar.
Potrivit unui raport al acestei instituții, numărul celor care consumă alcool în Europa este alarmant de mare. Peste 100 000 de oameni sunt grav afectați, anual, din cauza alcoolului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News