Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, și Svetlana Tihanovskaia - liderul opoziției belaruse - se numără printre cei care se află în acest moment la București, începând cu reuniunea liderilor de la Munchen din 28-29 noiembrie și continuând cu reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 29-30 noiembrie. Acesta este primul summit care are loc într-un stat aliat de pe flancul estic de la izbucnirea războiului.
Într-un moment în care oficialii români se întreabă dacă România va adera sau nu la Schengen, Bucureștiul devine centrul diplomației europene și euro-atlantice, în prezența unor înalți oficiali din domeniul securității.
Așa și-a început Svetlana Tihanovskaia povestea în 2020, într-un videoclip prezentat de New York Times.
"Bărbatul pe care îl iubesc încerca să răstoarne un dictator. Și de aceea l-au băgat la închisoare. Așa că am făcut ceea ce ar face orice soție devotată. Am candidat în locul lui. Nu eram interesată de politică. Tot ce mi-am dorit a fost să fiu o mamă și o soție bună. Acum conduc revoluția împotriva ultimului dictator din Europa.”
„Soțul meu a străbătut țara vorbind cu oameni obișnuiți, întrebându-i cum trăiesc. Devenise o prioritate pentru el, pentru că știa din interior cum stau lucrurile", sunt mărturisirile emoționante ale femeii care a devenit acum un simbol al opoziției belaruse.
Născută în 1982, Svetlana Tihanovskaia, profesoară de engleză și traducătoare, a mărturisit că a candidat la alegerile prezidențiale din 2020 pentru a-l elibera pe soțul ei, activistul Serghei Tihanovski, condamnat la 18 ani de închisoare pentru organizarea de demonstrații împotriva guvernului Lukașenko.
"Soțul meu, Serghei Tihanovski, este condamnat la 18 ani de închisoare. Dictatorul se răzbună public pe cei mai puternici adversari ai săi” a reacționat Tihanovskaia pe Twitter. „Întreaga lume ne privește. Nu ne vom opri”, a adăugat ea.
În 2020, la scurt timp după alegerile prezidențiale din 9 august, care au fost contestate de opoziție, dar pe care președintele Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, susține că le-a câștigat, Belarus l-a pus pe liderul opoziției pe lista persoanelor căutate pentru "instigare la răsturnarea ordinii constituționale".
În cele din urmă, Svetlana Tihanovskaia a fost nevoită să fugă în Lituania împreună cu cei doi copii ai săi. Din exil, bărbatul de 40 de ani continuă să lupte pentru democratizarea Belarusului.
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a adoptat, încă de la începutul agresiunii rusești în Ucraina, poziții ferme de solidaritate cu poporul ucrainean. Într-un interviu acordat AFP, ea a declarat că poporul belarus susține Ucraina și că ea crede că soarta țării sale depinde de modul în care se va încheia actualul război.
De duminică, liderul opoziției belaruse se află la București, fiind invitat să se adreseze participanților la reuniunea liderilor de la Munchen, care are loc în România în perioada 27-29 noiembrie.
Svetlana Tihanovskaia a declarat jurnaliștilor de la Hotnews că sprijinul României pentru belaruși a fost și este constructiv.
Solicităm un fel de formare sau de stagiu, iar oamenii noștri diplomatici și alții să vină aici pentru a vedea cum funcționează instituțiile democratice din interior. Despre asta am discutat la Ministerul de Externe, a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un interviu acordat Hotnews.ro.
"Dictatorii sunt întotdeauna comparați. Într-un moment foarte important, Lukașenko a fost numit "Lukașescu". La fel ca Ceaușescu, în toți acești ani și-a construit un imperiu personal, cu oameni care trăiesc în sărăcie și nu pot să-și dezvolte propriile afaceri, dar unde toată lumea poate fi șantajată, arestată.
Atitudinea regimului față de popor a fost aceeași: „Sunteți niște nimeni, sunteți slavii noștri, trebuie să ne executați ordinele etc.”, a declarat Svetlana Tihanovaskaia.
Svetlana Tihanovskaia consideră că destinele Belarusului și Ucrainei sunt "legate" și că "nu va exista un Belarus liber fără o Ucraină liberă".
"Atâta timp cât Vladimir Putin va fi la putere, vor exista amenințări la adresa Ucrainei și a graniței de vest a Belarusului. Oamenii se tem, evident. În momentul de față trăim ca într-un culag în Belarus, dar belarușii au energia necesară pentru a merge mai departe”, a declarat ea.
Liderul opoziției belaruse a explicat de ce Aleksandr Lukașenko susține războiul Rusiei în Ucraina, spunând că "Vladimir Putin l-a ajutat să reprime demonstrațiile uriașe de după alegerile prezidențiale din august 2020, în care Lukașenko a câștigat al șaselea mandat cu 80% din voturile exprimate, conform rezultatului oficial, care nu este recunoscut de Occident".
Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, considerată adevăratul câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020, "poporul belarus nu susține acest război", conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News