Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUTE de camioane cu fructe și legume, BLOCATE. Angajații ANAF nu fac față
WhatsApp
Guvernul României trebuie să găsească o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerţul cu legume/fructe, care să nu afecteze activitatea de transport de mărfuri şi contractele cu beneficiarii care nu se află în categoria celor cu risc ridicat, solicită Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), într-un comunicat remis luni.

Federaţia acuză faptul că sute de camioane încărcate cu fructe şi legume stau zeci de ore la descărcare, aşteptând apariţia reprezentanţilor ANAF, pentru operaţiuni de desigilare şi verificare, iar angajaţii ANAF nu fac faţă situaţiei.

"Transportatorii ce prestează servicii specifice sunt puşi astfel în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-şi putea programa activitatea în timp util, ţinând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi 'eliberat' pentru o nouă cursă", se precizează în comunicatul FORT.

Metoda alesă nu este bună



Metoda de control aleasă de ANAF nu este adaptată sub nici o formă contextului operaţional specific transportului de mărfuri perisabile şi conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât şi pentru clienţii acestora, susţine Federaţia Operatorilor Români de Transport.

FORT deplânge faptul că nu a fost consultată de autorităţi pentru găsirea unor metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje. Organizaţia susţine realizarea de controale cu caracter permanent, însă solicită ANAF să reconsidere urgent modalitatea de acţiune aleasă, pentru a evita pierderile suferite de operatorii de transport.

De asemenea, Federaţia "reaminteşte autorităţilor de control faptul că în comerţul ilicit cu legume/fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea sub 3,5 tone, nelicenţiate pentru activitatea de transport, care tranzitează zilnic, nestingherite, graniţele României, comercializând 100 % 'la negru' produsele în pieţe fără a deţine acte de provenienţă sau de însoţire a acestora, iar un exemplu concret în acest sens este chiar piaţa 'Pucheni' din zona Ferentari", se menţionează în comunicatul FORT. 

Companiile de retail alimentar din România, grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), au atras atenţia, în urmă cu două zile, că există riscul apariţiei unor blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe, în urma demarării operaţiunii Demetra pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import. Acestea au precizat că susţin eradicarea fraudelor iar stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR.

Controlul autovehiculelor, în plan de mult timp



Pe de altă parte, Aurelian Constantinescu, director general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor, a declarat sâmbătă  că acţiunile de control derulate în privinţa operaţiunilor cu legume şi fructe sunt în plan de multă vreme şi vizează combaterea fraudelor şi fiscalizarea.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică, într-un comunicat, că inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi în valoare de 602.200 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimele zile 
în cazul a 430 de autovehicule destinate transportului de legume-fructe, precum şi la trei depozite de profil. 

Şeful PSD, Liviu Dragnea, vorbea săptămâna trecută, la Giurgiu, despre o competiţie neloială făcută produselor agro-alimentare româneşti de către produsele aduse de importatori, care nu au aceeaşi calitate. El a adăugat faptul că hipermarketurile urmăresc calitatea producţiei române de legume, dar nu ştie cine verifică în teren calitatea produselor aduse din afara ţării. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel