Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Supraimpozitarea veniturilor mai mari de 25.000 de lei. Iohannis: Aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie
WhatsApp
Supraimpozitarea veniturilor mari generează discuții în coaliția de guvernare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la propunerile din coaliţie privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depăşesc veniturile şefului statului că trebuie să existe o discuţie aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare.

"Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane impozabile care au un salariu mai mare decât preşedintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială", a spus Iohannis, la Palatul prezidenţial Casa Rosada, în conferinţa comună cu omologul argentinian, Alberto Fernandez.

Şeful statului a fost întrebat cu privire la propunerea discutată în coaliţie referitoare la supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depăşesc salariul preşedintelui.

Impozitarea suplimentară a venitului care depășește salariul brut al președintelui României

 

Marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

"Este o discuţie. Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în Constituţie - dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva unul din aceste drepturi, sub nicio formă în ordonanţă nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea unui astfel de demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului", a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

Tot marţi, la Iaşi, premierul Nicolae Ciucă afirma că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect. 

"Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus "ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".

Premierul a mai fost întrebat dacă măsura impozitării se va aplica şi celor din mediul privat. "Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura", a fost răspunsul premierului Ciucă.

Premierul s-a referit şi la variantele care circulă în spaţiul public legat de măsuri de reducere a cheltuielilor, el reiterând că nu trebuie indusă panică în rândul populaţiei cu privire "la măsuri de austeritate".

"Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial şi în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei, că vor fi luate măsuri de austeritate. Vineri am precizat, am precizat foarte clar şi nu numai vineri, ci şi la intervenţiile anterioare, că în acest moment pe masa Guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de îngheţare a salariilor, fără să se facă referire la măsuri care practic nu sunt motivate în acest moment. Motivul pentru care am luat această decizie a fost acela că după trei luni de zile pe colectare s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde, ori ţinta noastră la nivelul Guvernului este aceea de a ne încadra în deficit, aşa cum a fost el asumat de către ţara noastră", a mai spus Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel