Departamentul de Stat al SUA a declarat că Washingtonul va apăra Lituania, membră NATO, dacă Rusia va decide să lanseze un atac asupra țării, conform Daily Mail.
„Suntem alături de aliații noștri din NATO și suntem alături de Lituania”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în fața presei.
„În mod specific, angajamentul nostru față de Articolul Cinci al NATO - premisa că un atac asupra unuia dintre noi ar constitui un atac asupra tuturor - acest angajament din partea Statelor Unite este de fier”, a spus el.
Rusia a promis să riposteze împotriva Lituaniei cu măsuri care „vor avea un impact negativ grav asupra populației lituaniene” după ce țara a blocat cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată din Rusia continentală către Kaliningrad.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a ripostat și a avertizat Occidentul să înceteze să mai vorbească despre declanșarea clauzei de apărare reciprocă a articolului 5 al NATO în cadrul unui conflict între Lituania și Rusia.
„Aș dori să îi avertizez pe europeni împotriva jocurilor retorice periculoase pe tema conflictului”, a declarat miercuri Ryabkov, citat de agenția de presă Interfax.
Între timp, Kremlinul a declarat astăzi că sancțiunile UE care au determinat Lituania să blocheze tranzitul unor bunuri către Kaliningrad sunt „absolut inacceptabile” și că Moscova lucrează la măsuri de retorsiune.
Lituania a închis această rută pentru oțel și alte metale feroase, ceea ce spune că este obligată să facă în conformitate cu sancțiunile UE care au intrat în vigoare sâmbătă, impuse ca răspuns la decizia Rusiei de a-și trimite forțele armate în Ucraina.
Kaliningrad este legat de restul Rusiei printr-o legătură feroviară care trece prin Lituania, membră a UE și a NATO.
„Suntem convinși că sancțiunile ilegale adoptate de Uniunea Europeană sunt absolut inacceptabile în această situație”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire cu jurnaliștii, adăugând că sunt pregătite contramăsuri.
Anterior, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că represaliile Rusiei nu vor fi exclusiv diplomatice, ci și practice. De asemenea, ea nu a dat detalii.
Între timp, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți: "Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile relevante sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat”.
„Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației din Lituania”, a adăugat Patrușev, fost spion KGB.
Întrebat despre declarațiile Rusiei, Price a declarat: „Nu vom specula pe tema sabiei rusești sau a fanfaronadei rusești și nici nu vrem să le acordăm timp de antenă suplimentar”.
Price a adăugat că SUA au salutat „măsurile economice fără precedent” luate de Lituania și alte națiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale.
Aceasta vine în timp ce generalul rus în retragere Evgheni Bujinski l-a îndemnat pe Putin să trimită arme nucleare în Kaliningrad.
Purtătorul de cuvânt al președintelui a intervenit, de asemenea, avertizând că Moscova nu va mai avea niciodată încredere în Occident în urma acestei acțiuni.
Generalul-locotenent Evgheni Bujinski a declarat la televiziunea de stat rusă că Occidentul se joacă cu focul după ce livrările de cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată au fost oprite de la intrarea pe teritoriul rusesc prin Lituania, stat NATO.
Buzhinsky a declarat că decizia Lituaniei de a interzice livrarea de bunuri sancționate către Kaliningrad, un avanpost rusesc la Marea Baltică înconjurat de teritoriul UE, este o "amenințare" la adresa securității naționale a Rusiei.
„Relațiile dintre Rusia și Occident nu vor reveni la nivelul anterior, deoarece Moscova nu va mai avea niciodată încredere în astfel de 'parteneri'', a declarat el pentru MSNBC. „Va fi o criză de lungă durată, dar nu vom mai avea niciodată încredere în Occident”.
Amenințările vin după ce Kremlinul a avertizat că va lua „măsuri foarte dure” împotriva Lituaniei dacă aceasta nu revine asupra „mișcării sale deschis ostile”.
Patrușev, unul dintre principalii aliați ai lui Putin, a sosit marți la Kaliningrad pentru a discuta despre securitatea națională în contextul disputei cu Lituania, membră NATO.
RIA a precizat că deplasarea, care a inclus o discuție despre transport, a fost planificată înainte ca Vilnius să interzică tranzitul de bunuri sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul lituanian către și dinspre exclavă, citând normele de sancționare ale UE.
Ministerul rus de Externe l-a convocat marți și pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu 'restricțiile antirusești' privind tranzitul de bunuri sancționate către Kaliningrad.
„A fost subliniată inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, care încalcă obligațiile juridice și politice relevante ale Uniunii Europene și conduc la o escaladare a tensiunilor”, a precizat ministerul într-un comunicat.
În replică, Ederer a îndemnat marți Rusia să se abțină de la „pași și retorică escaladată” în legătură cu ceea ce Moscova numește „restricții antirusești”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.
„El a transmis poziția noastră cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a explicat că Lituania aplică sancțiunile UE și că nu există nicio blocadă, cerându-le să se abțină de la pași escalatori și retorică”, a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano.
Guvernul lituanian a subliniat marți, într-o declarație scrisă, că „tranzitul pasagerilor și al mărfurilor nesancționate către și dinspre regiunea Kaliningrad prin Lituania continuă neîntrerupt” și că interdicția de tranzit a mărfurilor sancționate face parte doar din cel de-al patrulea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
Înalți oficiali lituanieni au criticat reacția Rusiei la această măsură ca fiind o încercare a Kremlinului de a încheia o campanie de propagandă care încearcă să creeze imaginea unei „blocade” în principal pentru consum intern.
„Este ironic să auzi retorică despre presupuse încălcări ale tratatelor internaționale din partea unei țări care a încălcat probabil fiecare tratat internațional”, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte reporterilor.
„Nu există nicio blocadă a Kaliningradului”, a spus Simonyte. „Lituania pune în aplicare sancțiunile UE”.
Între timp, Bujinski a declarat că 'Rusia nu se va opri' din apărarea teritoriului său, „altfel ne vor priva de Kaliningrad”.
De asemenea, el a amenințat că Marea Britanie 'va înceta să mai existe fizic' dacă noul impas din Lituania va declanșa un al treilea război mondial nuclear.
Însărcinatului cu afaceri lituanian la Moscova i s-a spus că, dacă nu se reia tranzitul de mărfuri către Kaliningrad în viitorul apropiat, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News