Publicitate
Pactul de stabilitate şi creştere este conceput să oprească guvernele să se împrumute prea mult, în ideea de a proteja valoarea monedei euro, scrie Agerpres. Însă aceste reguli au fost deseori ignorate, ceea ce a condus la criza datoriilor suverane din 2010, deoarece au fost făcute eforturi minime pentru a le pune în aplicare prin introducerea de penalităţi financiare.
"Discuţia pleacă de la recunoaşterea faptului că sancţiunile nu au fost utilizate foarte mult. Nu au fost utilizate deloc, ca să fim mai exacţi", a spus un oficial de rang înalt din zona euro.
Pentru a calma pieţele financiare în momentul cel mai grav al crizei datoriilor, ţările din zona euro au convenit, în 2011, ca sancţiunile financiare pentru ţările care au deficite excesive să fie mai automate şi să depindă mai puţin de contextul politici. Tot atunci a fost introdusă posibilitatea amenzilor pentru guvernele care nu îşi corectează dezechilibrele economice precum deficit sau excedent excesiv de cont curent.
Însă în pofida unor încălcări repetate ale regulilor privind împrumuturile de către Franţa, Italia Spania sau Portugalia, sau a surplusurilor persistente de cont curent ale Germaniei, Comisia Europeană nu a luat măsuri pentru a pedepsi vreo ţară.
"După criza financiară, se punea accentul pe întărirea respectării regulilor, ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele financiare şi a presiunilor de pe piaţă. Acum trăim într-o lume diferită şi întreaga dezbatere se conturează diferit nu mai este vorba de o întărire a respectării ci cum să adaptăm cadrul astfel încât să ţinem cont de anumite lecţii învăţate şi cum să includem noile priorităţi politice care au apărut", a declarat oficialul citat de Reuters.
Printre acestea se numără uriaşul plan de investiţii al UE destinat să "înverzească" economia şi să combată schimbările climatice, şi pentru care, unele state susţin că regulile fiscale ale UE ar trebui să ofere un stimulent.
După pandemia de COVID-19, unele ţări din zona euro sunt împovărate de asemenea cu datorii publice mari care nu pot fi diminuate în linie cu cerinţele actuale ale pactului de stabilitate, fără ca economiile lor să intre în recesiune, astfel că ar fi nevoie de o nouă regulă cu privire la reducerea datoriilor.
Printre ideile vehicule se numără stabilirea unor traiectorii individuale pentru fiecare ţară membră a zonei euro cu privire la reducerea datoriilor, în loc de o singură regulă care să se aplice tuturor.
"De data aceasta există o recunoaştere a faptului că implementarea regulilor depinde de asumarea lor la nivel naţional. Există un acord mai amplu cu privire la acest lucru şi o mare parte din discuţii se îndreaptă spre modul cum poate fi consolidată asumarea", a spus oficialul din zona euro citat de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News