Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Stare de alertă în Ungaria: Dunărea a inundat Budapesta, iar autoritățile se pregătesc pentru o nouă viitură - FOTO/VIDEO
WhatsApp
Autoritățile din Ungaria se confuntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 de ani, după ce Dunărea a ieșit din matcă, la Budapesta. Cum se pregătește România.
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta (Foto: NEXTA / X)

Budapesta se confruntă cu inundații severe după ce Dunărea a ieșit din matcă în urma furtunilor puternice din ultimele zile. Apele au atins niveluri record și au ajuns până la clădirea istorică a Parlamentului ungar, provocând daune majore în oraș. Premierul Viktor Orban a anunțat că autoritățile sunt pregătite pentru a face față unei creșteri a nivelului apei de până la 9 metri, în timp ce o nouă viitură este așteptată să lovească în noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri, ceea ce este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu apare un eveniment neașteptat, putem menține apele sub control. Estimăm că vârful viiturii va fi atins sâmbătă, iar aceasta va trece de teritoriul Ungariei la mijlocul săptămânii viitoare”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă.

 

Infrastructura Budapestei grav afectată

 

Ciclonul Boris, care a lovit Europa Centrală, a provocat distrugeri semnificative în Ungaria, inclusiv în Budapesta, unde Dunărea a crescut la cote alarmante. Autoritățile ungare au fost nevoite să închidă drumuri, gări și feriboturi de-a lungul fluviului, iar o localitate situată în amonte de capitală a fost complet izolată din cauza apelor. Pe de altă parte, în vecinătatea Budapestei, hoții au furat sacii cu nisip destinați protecției împotriva inundațiilor, complicând și mai mult eforturile de prevenire a dezastrului.

Eforturile autorităților sunt sprijinite de un plan de coordonare la nivel regional. Liderii a patru țări din Europa Centrală, grav afectate de ciclonul Boris, se vor reuni joi în Polonia pentru a discuta cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre sprijinul necesar pentru gestionarea crizei.

 

Dunărea e o amenințare și pentru România

 

În România, autoritățile sunt în alertă maximă, monitorizând continuu sectorul Dunării care traversează țara. Specialiștii se așteaptă ca, până la sfârșitul lunii septembrie, nivelul fluviului să crească semnificativ, ca urmare a viiturii care afectează acum Europa Centrală. În perioada 28-29 septembrie, debitul Dunării este estimat să depășească dublul valorilor actuale, ajungând la un vârf de 9200-9500 m³/s în secțiunea Baziaș, însă experții nu prevăd probleme majore dacă viitura nu va persista.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat o ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situații de urgență (CMSU) pentru a analiza situația hidrologică a Dunării. Potrivit experților, debitul fluviului la intrarea în România este deja în creștere, atingând în intervalul 18-19 septembrie valoarea de 4200 m³/s, peste media multianuală a lunii septembrie.

„Menționăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informațiilor actuale, nu se prognozează apariția unor probleme majore în România, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluției situației hidrometeorologice în amonte de țară”, a transmis Ministerul Mediului într-un comunicat.

Situația rămâne critică în Europa Centrală, în timp ce țările afectate se pregătesc pentru noi valuri de inundații cauzate de furtunile violente și debitul crescut al Dunării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel