Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania va reduce consumul de gaz cu 7% în loc de 15%, cât a propus inițial CE. Ungaria s-a opus total
WhatsApp
Ţările europene ar urma să-şi reducă cu 15% consumul de gaze în următoarele opt luni, pentru a diminua astfel dependenţa faţă de Rusia. Ungaria s-a opus deciziei, iar Spania a fost de acord cu reducerea consumului cu doar 7%.

Măsurile pe care le va lua România pentru reducerea consumului de gaze naturale, în concordanţă cu planul aprobat ieri de Uniunea Europeană, nu vor afecta consumatorii casnici, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică. Guvernul a dat asigurări că ţara noastră va avea suficiente gaze la iarnă.

Ţările europene ar urma să-şi reducă cu 15% consumul de gaze în următoarele opt luni, pentru a diminua astfel dependenţa faţă de Rusia. Ungaria este singura ţară care s-a opus deciziei, pe motiv că ar fi contrară intereselor sale naţionale. Şi Spania a respins iniţial propunerea, dar şi-a revizuit poziţia, după ce a obţinut unele derogări.

Spania va reduce consumul de gaz cu 7% în loc de 15%, cât a propus inițial CE

 

Cel mai important lucru este că Madridul va reduce, de formă voluntară, consumul de gaz cu 7% în loc de 15%. Explicaţia acestei decizii stă în mai multe situaţii excepţionale, definite în documentul semnat de miniştrii energiei. În primul rând, acesta spune că fiecare stat membru al UE va contribui după propriile caracteristici, posibilităţi şi necesităţi la reducerea consumului de energie în perspectiva anunţatei crize energetice provocate de Rusia, iar Spania se încadrează unora dintre cele mai importante caracteristici care îi pot oferi această excepţionalitate.

Statutul de insulă energetică, expresie care înseamnă interconectibilitate redusă cu restul Europei, este una dintre ele. La fel, capacitatea mare de depozitare a gazului, obţinută de Spania prin investiţii de peste 3,5 miliarde de euro. Consumul estimat al Spaniei pentru perioada 1 august-31 martie este de 22,9 de miliarde de metri cubi de gaz. Asta înseamnă că ţara trebuie să economisească 1,7 miliarde de metri cubi, spune Teresa Ribera, adăugând că această cantitate este un deziderat plauzibil. Măsura a venit la timp, pentru a evita raţionalizări şi reduceri masive, spune aceasta, titrează Rador.

Acordul european pentru reducerea cu 15% a consumului de gaze

 

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit agenţiilor AFP, EFE şi DPA.

"Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a scris preşedinţia cehă a Consiliului UE pe contul său de Twitter.

''Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă'', a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.

Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023.

Recomandarea de reducere a consumului ar putea deveni obligatorie

 

Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face ''tot posibilul'' pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.

Dar în caz de ''risc de gravă penurie'', un mecanism de alertă va face ''obligatorie'' pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel