Publicitate
Oamenii legii au explicat că grupul era format din doi bărbați și patru femei care locuiau în orașele Denia și Ondara din Alicante și că, prin intermediul internetului, extorcau bani de la persoane din Alicante, Valencia, Castellon, Tarragona, Madrid, Navarra, Asturias, Granada și chiar Germania.
Investigațiile au început în februarie 2022, în urma unei plângeri depuse la Callosa d'en Sarrià (Alicante), în care victima le-a spus agenților că, după ce a accesat o pagină de internet de contact, o persoană a început să îi extorcheze bani.
Agenții au identificat că gruparea selecta victimele, întotdeauna bărbați, prin intermediul unor anunțuri de contact pe pagini de internet specializate în acest tip de servicii și, odată aleasă, banda pretindea că este o femeie care oferă servicii sexuale, dar, în ciuda faptului că serviciile nu erau prestate, începea să hărțuiască victima pentru a primi bani.
Garda Civilă a mai precizat că infractorii, de naționalitate română, columbiană și cubaneză, au investit peste 30.000 de euro pe an în site-uri web pentru a se asigura că anunțurile lor sunt primele care apar, crescând astfel numărul de potențiale victime.
Cu toate acestea, șantajul nu era singura metodă folosită de bandă, care s-a specializat și în înșelăciuni bancare prin trimiterea în masă de e-mailuri cu link-uri false pentru a obține parolele și informațiile bancare ale victimelor și a efectua apoi retrageri de numerar de la bancomate.
De asemenea, aceștia au distribuit banii între conturi curente, vehicule și obiecte de lux pentru a spăla banii obținuți.
Potrivit forțelor armate, între 27 mai și 1 iunie, agenții au efectuat două percheziții domiciliare în Denia și Ondara, unde i-au arestat pe toți membrii grupului infracțional, care sunt acuzați de infracțiuni de organizare criminală, spălare de bani, fraudă și șantaj.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile din Denia și Ondara, au fost confiscate echipamente informatice și de telecomunicații, parole de e-mail și de bancă virtuală, bijuterii de lux, două autovehicule de clasă medie, numerar și documente contabile privind investițiile organizației criminale, iar în total au fost blocate 11 conturi bancare.
În urma analizării documentației obținute în urma perchezițiilor, agenții au acreditat faptul că banda comitea infracțiuni la nivel internațional încă din 2020, estimând numărul victimelor la peste 2.100, deși, fie din necunoaștere, fie pentru că au vrut să rămână anonime, până în prezent au fost raportate doar 25 de victime.
În plus, prin intermediul analizelor financiare, agenții au calculat că banda a reușit să obțină ilegal o sumă economică de peste un milion de euro, motiv pentru care Garda Civilă nu încheie operațiunea și continuă cercetările pentru a încerca să localizeze și alte posibile victime pentru ca acestea să se prezinte în cadrul procedurilor judiciare împotriva acestui grup infracțional.
În urma analizei modului de operare și a tuturor informațiilor obținute, au putut constata că în spatele acestui grup se aflau doi bărbați: unul de naționalitate columbiană, în vârstă de 25 de ani, altul de naționalitate cubaneză, în vârstă de 35 de ani, și patru femei cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, de naționalitate columbiană și română.
Procedurile, împreună cu persoanele reținute, au fost predate Tribunalului de Gardă și Instrucție din Villajoyosa (Alicante), care a dispus punerea tuturor în libertate momentan, însă cu cu măsuri precum retragerea pașapoartelor și înfățișări regulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News