Ţara a înregistrat miercuri 311 noi decese, atingând un total de 40.105 de morţi de la începutul pandemiei, alăturându-se statelor europene cele mai îndoliate. Franţa a atins acest prag de 40.000 de morţi în urmă cu mai puţin de o săptămână, iar Regatul Unit l-a atins miercuri pe cel de 50.000 de morţi.
Cu o zi în urmă, Spania a atins recordul de decese în 24 de ore de după venirea celui de al doilea val de coronavirus, cu peste 400 de noi decese. Totuşi, autorităţile estimează că epidemia a intrat într-o fază de "stabilizare netă": „Sunt mai multe zile de când incidenţa cumulată pe 14 zile s-a stabilizat" în jurul a 525 de cazuri la 100.000 de locuitori, a explicat marţi Fernando Simon, directorul centrului de urgenţă sanitară al Ministerului Sănătăţii.
Este vorba despre o tendinţă observată de la începutul lui noiembrie, după ce a trecut "vârful de transmisie" de la sfârşitul lui octombrie, "efect" al restricţiilor introduse în Spania, potrivit lui.
Pe 25 octombrie, guvernul a declarat stare de urgenţă sanitară, care implică o interdicţie de circulaţie aproape în întreaga ţară şi autorizează autorităţile regionale competente în materie de sănătate să ia măsuri anti-COVID. Mai multe regiuni şi-au închis teritoriul sau au dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar unele fac presiuni pentru a urma exemplul altor ţări europene care au decretat izolarea la domiciliu.
Ministrul sănătăţii, Salvador Illa, a exclus această eventualitate pentru moment, estimând că trebuie mai întâi să vadă rezultatele măsurilor luate până în prezent, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News