Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania introduce săptămâna de lucru de 37,5 ore, în scădere de la 40. Ministrul Muncii: "Salariul rămâne la fel"
WhatsApp
Autoritățile din Spania se pregătesc să adopte reducerea timpului de lucru săptămânal, de la 40 la 37,5 ore. Inițiativa e privită cu reticență de patronate.
Yolanda Diaz, ministrul Muncii, susține creșterea salariului minim pe economie

Ministrul Muncii din Spania, Yolanda Diaz, a declarat că ministerul pe care îl conduce va reduce în curând săptămâna de lucru cu două ore și jumătate, o decizie care va îmbunătăți echilibrul între viața profesională și cea personală pentru cei 12 milioane de angajați din țară.

Yolanda Diaz s-a angajat să introducă o reducere a săptămânii de lucru de la 40 de ore la 37,5 ore, ca o modalitate de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea personală a forței de muncă din Spania și de a crește productivitatea.

Conducătoarea partidului de stânga Sumar intenționează să realizeze acest lucru prin ajungerea la un acord cu sindicatele spaniole UGT și CCOO, excluzând asociațiile de afaceri din Spania de la masa de negocieri.

"Vom efectua o reducere a zilei de lucru la 37,5 ore pe săptămână fără nicio reducere a salariului. Vom încerca să ajungem la un acord, pe care mi-aș dori să fie tripartit; dar dacă nu poate fi, va fi bilateral, dar vom reuși", a declarat ea despre intenția de a aproba noile ore de lucru fără acordul grupului de afaceri CEOE.

Partidele aflate la guvernare au promis acest lucru alegătorilor

 

PSOE și Sumar, cele două partide de stânga care formează noua coaliție de guvernare a Spaniei, au promis în campanie reducerea săptămânii de lucru, dar Díaz propusese deja ideea, încă de când a preluat conducerea Ministerului Muncii în guvernul anterior.

Două din trei persoane din Spania susțin această mișcare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul 40db pentru El País și Cadena Ser, scrie publicația The Local.

Săptămâna de lucru de 40 de ore a fost introdusă pentru prima dată în legislația spaniolă în 1983. O reducere de două ore și jumătate pe săptămână ar echivala cu 30 de minute pe zi, permițând angajaților să plece de la muncă cu jumătate de oră mai devreme.

Acordul dintre PSOE și Sumar ar urma să ducă la o scădere progresivă a orelor de lucru săptămânale cu 1,5 ore în 2024 (38,5 ore) și cu 2,5 ore în 2025. Conform estimărilor lui Diaz, 12 milioane de muncitori din sectorul privat din Spania vor beneficia de această decizie, prin „îmbunătățirea compatibilității muncii cu alte activități precum îngrijirea celor dragi, educație suplimentară, petrecerea timpului liber sau socializarea”.

"Există suficientă tehnologie, modelele de producție s-au schimbat", a argumentat Díaz.

În urma declarațiilor ministrului Muncii, președintele asociației de afaceri a Spaniei, CEOE, Antonio Garamendi, a spus că "nimeni nu spune că nu se pot reduce orele de lucru", dar "nu toate sectoarele sunt la fel, de aceea propunem să se facă sector cu sector, la fiecare masă de negociere, așa cum s-a întâmplat întotdeauna”.

La începutul lunii ianuarie, ministrul muncii din Spania a ajuns la un acord cu sindicatele țării pentru a crește salariul minim în 2024 cu 54 de euro pe lună, o măsură care a fost, de asemenea, contestată de asociațiile de afaceri.

 

---------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel