Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania: Infectările au CRESCUT de opt ori în cele 40 de zile de la încheierea stării de urgență
WhatsApp
Deși epidemia de coronavirus este ținută sub control în Spania, autoritățile au intrat în alertă, pe fondul creșterii numărului de infectări. Prestigiosul cotidian El Pais publică o analiză care arată că infectările noi au crescut de opt ori, în cele 40 de zile care s-au scurs de la relaxarea măsurilor. 
Foto ILUSTRATIV

Virusul SARS-CoV-2, invizibil, extrem de contagios și letal pentru anumite persoane, nu a părăsit niciodată Spania. Pe 20 iunie, când au fost ridicate principalele restricții privind mobilitatea și activitățile socioeconomice, au fost depistate 334 de noi infecții.

La patruzeci de zile de la încheierea stării de urgență, numărul cazurilor diagnosticate între 29 și 30 iulie a fost 2.789, de opt ori mai multe, scrie publicația spaniolă El Pais (sursa originală în limba spaniolă).

"Am lăsat furtuna în urmă, dar nu am ajuns încă într-un port sigur”

 

Pentru a împiedica răspândirea bolii, comunitățile autonome cu cele mai multe infecții impun carantină parțială sau alte interdicții. Pentru a descrie actuala situație din Spania, Salvador Illa, ministrul Sănătății, a folosit o frază a omologului său italian, Roberto Speranza: "Am lăsat furtuna în urmă, dar nu am ajuns încă într-un port sigur”.

În vârful pandemiei (martie și aprilie), Spania înregistra peste 8.000 de contagieri pe zi, în condițiile în care și numărul testelor era mai redus. Aproximativ jumătate din cei 200.000 de oameni diagnosticați cu COVID până în luna mai au fost internați la spital.

Astăzi, aproape 300.000 de teste sunt efectuate săptămânal, dublu față de acum trei luni, scrie sursa citată.

Cifre COVID Spania: peste 14.000 de teste pozitive în ultimele șapte zile

 

În ultimele 7 zile, peste 14.000 de persoane au fost confirmate pozitive, iar dintre aceștia, mai puțin de 10% au fost internați la spital. 60% dintre persoanele nou infectate sunt asimptomatice, ceva ce în urmă cu doar trei luni era imposibil de descoperit, deoarece majoritatea persoanelor care au fost testate au prezentat probleme de sănătate legate de virus.

Dacă în martie și aprilie, spitalele numărau până la 950 de morți pe zi, iar la terapie intensivă erau 3.000 de pacienți, acum se înregistrează mai puțin de 10 decese pe zi și circa 250 de pacienți sunt la ATI.

În ultima perioadă, s-a constatat extinderea infectărilor în trei comunități autonome, și anume Catalonia, Aragón și Navarra.

În Aragon s-au înregistrat 380 de cazuri diagnosticate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, aproape dublul numărului pe care l-a avut în cele mai grave zile ale pandemiei.

Cifre îngrijorătoare sunt și în Catalonia: 145 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar departe de cele înregistrate în primele zile ale lunii aprilie (248).

De asemenea, Navarra înregistrează de aproape zece ori mai multe infectări decât în ​​urmă cu o lună: 144 de cazuri la 100.000 de locuitori. Totuși, cifra este departe de cele 336 pe care le-a avut în cel mai rău moment al crizei de sănătate.

Salvador Illa nu este îngrijorat

 

Ministrul Sănătății a declarat, vineri, că această creștere exponențială a contagiunilor nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare excesivă, pentru că, în prezent, "nu există o zonă necontrolată". "Cele mai îngrijorătoare focare din Zaragoza și Barcelona sunt în faza de control”, a dat asigurări Salvador Illa.

Totodată, ministrul a precizat: "Studiile de seroprevalență arată că în Spania sunt 2,4 milioane persoane infectate și 28.000 de decese, ceea ce  înseamnă puțin peste 1%”.

Spania infectari au crescut de opt ori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel