Publicitate
Vicepreședintele și ministrul Muncii au semnat acordul cu secretarii generali ai sindicatelor UGT și CCOO. Semnarea nu presupune aprobarea definitivă a noului salariu minim. Pentru asta va trebui să ca majorarea să treacă prin Consiliul de Miniștri, lucru se va întâmpla la începutul lunii februarie.
Vicepreședintele a subliniat că de această creștere a salariului minim, care se va majora cu 54 de euro pe lună, va beneficia unul din șapte angajați. Adică aproximativ 2,5 milioane de muncitori angajați. Ministrul Díaz a mulțumit sindicatelor pentru angajamentul față de interesele generale și a subliniat că odată cu această creștere a SMI, drepturile lucrătorilor cu cele mai mici salarii sunt extinse.
Secretarii generali ai celor două sindicate au evidențiat că SMI este un element fundamental al justiției sociale, iar efectele sale sunt „extraordinar de pozitive pentru economia spaniolă”, deoarece contribuie la menținerea și îmbunătățirea consumului, reducând inegalitățile. În plus, crește productivitatea. În fața acestei viziuni, oamenii de afaceri consideră că majorarea este „arbitrară”, crescând incertitudinea și lipsa de încredere în economie, piețe și investitori, relatează 20minutos.es.
Vicepreședintele a profitat de ceremonia de semnare a acordului SMI pentru a anunța că negocierile pentru reducerea săptămânii de muncă vor începe pe 25 ianuarie. Această măsură face parte din acordul guvernamental dintre PSOE și Sumar, care propune reducerea limitei legale a orelor săptămânale de la actualul 40 la 38,5 în 2024 și 37 în 2025. O scădere a timpului de lucru, care s-ar aplica fără reducerea salariului.
Angajații cu normă întreagă lucrează de obicei mai mult de 40 de ore pe săptămână. De fapt, media de lucru convenită în cadrul negocierilor colective în Spania este de 38,3 ore pe săptămână.
„O economie modernă trebuie să lase mai mult timp pentru viața personală a lucrătorilor”, a declarat Unai Sordo, secretarul general al CCOO.
Oamenii de afaceri se opun cu înverșunare măsurii pe care o consideră o altă „creștere implicită a salariului minim”. Președintele CEOE, Antonio Garamendi, a acuzat Guvernul că a „înșelat” companiile și că a ascuns că va avea loc această negociere. „Ar trebui să facă ceea ce au de făcut, dar dialogul social nu funcționează așa”, a spus un om de afaceri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News