Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Familie de comercianți români, idee inedită de a scăpa de hoți: „Ne-au felicitat și vecinii“
WhatsApp
Familia Trifan are o mică afacere cu legume-fructe undeva în provincia spaniola Aragon. Dar afacerea lor nu este ocolită de furturi. Cei doi români s-ua gândit cum să îi descurajeze pe hoți să își mai facă aprovizionarea fără să plătească. Ideea lor a fost aplaudată de comunitatea locală.

Sătui de furturile sistematice, proprietarii magazinului Tierra Verde au imortalizat imagini cu autorii furturilor, în acțiune, surprinși de camerele de supraveghere.

"Este interzis să furi. Avem camere de luat vederi. Iată câteva exemple de oameni care au "uitat" să treacă prin casa de marcat", se arată pe afișul pe care l-au pus pe cutiile de piersici, caise și pepeni ale unității și care cuprinde imagini cu trei dintre hoții obișnuiți.

"Unul dintre acești oameni este cunoscut de toate afacerile din zonă pentru că ia lucruri, așa că am fost felicitați. Ne-au felicitat și vecinii, pentru că el este unul dintre cei care spune că străinii vin în Spania să fure de la localnici", spune românca Elisabeta Trifan, care conduce magazinul de fructe împreună cu soțul ei de șapte ani.

Familie de comercianți români, idee inedită de a scăpa de hoți


Elisabeta spune că au fost "foarte mulți oameni" care au furat în această livadă, concepută ca un fel de mic supermarket în care clientul ia produsul, iar personalul unității îl cântărește (și îl taxează) la casierie. "Erau oameni care luau o carafă de cinci litri de ulei și fugeau. Alții pe care i-am rugat să deschidă căruciorul, pentru că văzuserăm că au pus lucruri înăuntru, și aveau 30 de euro în produse pe care nu le declaraseră", spune soțul ei. El își amintește chiar și de "o doamnă în cârje care le cerea altor clienți să o ajute să pună produsele în cărucior pentru a pleca fără să plătească".

Uneori, dacă vedeau că un client a pus un singur produs în coș, nu spuneau nimic "pentru că era aproape jenant". Uneori, hoțul venea câteva zile mai târziu "și o făcea din nou". Atunci când au detectat că era recidivist, i se reproșa furtul. "Îți spuneau că s-au rătăcit, că au uitat să o scoată când căutau banii, câ vin mai târziu să plătească... dar nu se mai întorceau, în general", își amintește Elisabeta.

Elisabeta: "Unii chiar s-au întors la magazin

 

Cel mai rău lucru, pentru ea, este "dorința de a-i înșela" pe acești hoți. "Dacă cineva vine și ne spune că nu are bani să mănânce, putem să-l iertăm și să-i dăm, dar nu poți fura în felul acesta", mai spune ea.

Confruntați cu această problemă, care le aducea pierderi lunare semnificative, au decis să instaleze camere de supraveghere. La scurt timp au agățat semnul "ca oamenii să înțeleagă că avem supraveghere și că dacă vor să fure, îi vom prinde", spune acest proprietar. De atunci, problema a devenit în mod clar mai puțin problematică, spune ea.

Potrivit românilor, semnul "atrage atenția" și "servește ca un avertisment" pentru potențialii hoți. Până în prezent, nu au primit niciun reproș din partea niciunuia dintre cei portretizați. "Unii chiar s-au întors la magazin", spune Elisabeta, citată de Heraldo.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel