La începutul zilei de vineri, 27 mai, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Subdelegatului Guvernului, ai Subdirecției Generale pentru Imigrări, ai Asociațiilor Agricole, Fresón de Palos, Citricultori, UPA, Cooperative Agricole și Asaja pentru a cere luarea de măsuri pentru sezonul următor.
Manuel Piedra, secretarul general al UPA-Huelva, a pus pe masă realitatea situației actuale: "nu există suficientă forță de muncă în agricultură".
Din acest motiv, UPA a cerut ca pentru anul viitor să vină mai mulți lucrători din Maroc, dar și din Honduras și Ecuador. Se pare că muncitorii din Ecuador s-au adaptat perfect la sarcinile pentru care a fost angajat.
Pentru Manuel Piedra, este "esențial să planificăm acum următoarea campanie", nu numai prin abordarea acestei extinderi a cererii de forță de muncă, ci și prin extinderea sosirii personalului din sistemul Gecco la angajatorii cu ferme. UPA dorește să clarifice faptul că prima sa opțiune și prima sa cerere va fi pentru forța de muncă locală.
UPA a informat subdelegația cu privire la necesitatea de a avea un plan de planificare anticipată pentru campania agricolă 2022-2023 până la 30 iunie, astfel încât sectorul să poată furniza numărul de lucrători de care va avea nevoie și de unde vor proveni aceștia. Companiile vor prezenta cererile lor, iar guvernul a promis că le va analiza în cadrul următoarei comisii privind fluxurile migratorii. Acest studiu va fi realizat pentru fiecare angajator în parte.
Ca urmare a acestei propuneri propuse de Manuel Piedra, Subdelegatul Guvernului și Subdirecția Generală de Imigrări au ajuns la un angajament ca până la 30 iunie să fie finalizat acest studiu privind nevoile de forță de muncă în acest sector.
Trebuie amintit că pentru campania din acest an au sosit 11.000 de muncitori din Maroc și 500 din Honduras și Ecuador, o cifră care a fost insuficientă.
Printre cauzele penuriei de forță de muncă prezente și viitoare, dacă nu se caută alternative, se numără îmbătrânirea forței de muncă din România și din Europa de Est, precum și a lucrătorilor marocani, care, în multe cazuri, lucrează în acest sector de peste 20 de sezoane. În plus, potrivit UPA, există o creștere a fermelor de afine și zmeură în noile zone de creștere din vestul agriculturii din Huelva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News