Peştele era eviscerat şi depozitat pe nave, fără nici un fel de control sanitar şi în condiţii de igienă precare. Tot peştele confiscat a trebuit să fie distrus. Ieri, poliţia a informat despre confiscarea a încă patru tone de crap şi somn în acelaşi râu, cu aceeaşi destinaţie. Ambele intervenţii fac parte dintr-o vastă operaţiune coordonată de Eurojust şi derulată în comun în România, Spania, Italia, Ungaria şi Portugalia, în care au fost confiscate în total 30 de tone de peşte.
Operaţiunea Glanis - numită aşa după denumirea ştiinţifică a somnului, silurus glanis - s-a derulat în provinciile Huesca şi Zaragoza, unde banda pescuia pe timp de noapte, cu plase interzise, pentru a nu fi selective, cum ar fi plase de mari dimensiuni sau cu sisteme electrice. Peştele prins era transportat cu furgonetele pe vase industriale, unde erau cântărit, eviscerat, curăţat şi introdus "în cutii cu gheaţă pentru transportul în dube sau camioane izoterme evitând orice fel de control sanitar", potrivit unei note a Gărzii Civile, care are a derulat operaţiunea în cooperare cu Interpol.
Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre peștele contaminat: "Indiferent ce va spune Bruxelles-ul"
Peştele ilegal era gata pentru a fi transportat până în România, lucru pentru care banda - toţi membrii săi sunt români - avea documente false. Garda Civilă asigură că această practică ilegală învârte peste 100.000 de euro pe an. Cei arestaţi sunt acuzaţi ca presupuşi autori ai unor infracţiuni împotriva sănătăţii publice, protecţiei florei şi faunei şi pentru apartenenţa la o organizaţie infracţională.
Toate operaţiunile efectuate au inclus participarea inspectorilor de la Serviciului de Sănătate al guvernului Aragonului. Funcţionarii au declarat că peştele transportat nu este bun pentru consumul uman, aşa că se procedează la distrugerea acestuia, potrivit notei distribuite miercuri de poliţie. Operaţiunea a fost difuzată a doua zi după ce Forţa Naţională de Poliţie a anunţat că a arestat şapte persoane tot pentru pescuitul şi comercializarea ilegală a somnului şi crapului din Ebru. Această reţea a fost surprinsă cu patru tone din aceste specii. Această reţea, care trimitea peştele şi în Franţa, spăla peştele cu înălbitor, astfel încât să-şi piardă mirosul de putregai. 850 de agenţi din cinci ţări au participat la operaţiunea europeană coordonată de Eurojust.
Citeşte şi: Carmen Dan: Cele 30 de tone de peşte oprite la vamă conţin o cantitate mare de mercur
Spania a autorizat mai multe companii româneşti să pescuiască somnul, cu ani în urmă, atât în Navarra, cât şi în Catalonia, însă autorizaţiile au fost ulterior retrase. În prezent, pescuitul de somn este permis în anumite zone, atunci când este distrus ulterior, deoarece este o specie de peşte răpitor. Somnul (silurus glanis) este o specie invazivă, care a colonizat râurile şi barajele Spaniei de zeci de ani. Este considerat cel mai mare peşte de apă dulce, poate ajunge până la doi metri şi mai mult de 100 de kilograme şi este o adevărată durere de cap pentru unele administraţii care încearcă să-l elimine. Biologul german Roland Lorkowsky a fost cel care a introdus somnul, în 1974, în râul Segre, afluent al Ebrului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News