Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania asigură educație și asistență medicală chiar și pentru cei care nu au acte
WhatsApp
Spania poate fi „tărâmul făgăduinței” pentru cei care reușesc să găsească un loc de muncă bun sau  chiar să facă o afacere profitabilă și să se stabilească în această țară. Dar poate fi și iadul pe Pământ,  pentru cei care greșesc de la început, fie pentru că au acceptat oferte de muncă la negru, fie pentru că  au crezut în promisiunile unor traficanți de persoane. Gabriela Stan, președinta Federației Asociațiilor  de Români din Andaluzia (FARA) explică ce probleme întâmpină conaționalii noștri care ajung în  Spania și cum se pot feri de riscuri, apelând la ajutorul asociațiilor de români din această țară.

Care sunt cele mai grave probleme ale românilor care ajung în Spania și vor să se stabilească acolo?

Gabriela Stan: Datorită faptului că sunt cetățeni europeni, nu au probleme cu locurile de muncă, având permis de rezidență. Este mai dificil pentru cei care nu au locuri de muncă sau nu muncesc legal. Poate cea mai gravă problemă este a românilor care au copii rămași fără acte de identitate. Sunt părinți despărțiți, unul dintre cei doi sau chiar amândoi au plecat din Spania, iar copilul nu poate primi acte, dacă nu sunt ambii părinți prezenți.

Nu se poate apela la autorități, pentru a se găsi o rezolvare, în aceste cazuri?

Gabriela Stan: Am apelat și la autorități, am informat de câte ori am avut ocazia, am făcut și o scrisoare într-un alt mediu de comunicare, dar, momentan, totul a fost inutil. Ar putea da o procură părintele care părăsește familia și chiar țara, dar avem cazuri în care părinții sunt de negăsit. Avem un caz în care părintele e într-o pușcărie prin Israel - ceea ce a auzit și mama copilului, de la altcineva. În general, tații sunt dispăruți. Avem cazuri în care au fugit pentru că au condamnări în Spania. Avem cazuri în care ambii părinți sunt plecați, dați dispăruți, iar copiii sunt la bunici, în Spania, iar aceștia nu le pot face acte. Avem și un tată care consideră că și-a făcut datoria față de copil, doar pentru că i-a dat viață, în rest, mama să se descurce...

Nu pot fi decăzuți din drepturi părinții aceștia?

Gabriela Stan: Ba da, doar că acești oameni sunt, în general, cazuri sociale, deci nu au bani să plătească avocați, pentru a-și rezolva problemele. Cine are posibilitate își plătește, însă marea majoritate sunt cazuri de excludere socială.

Acești copii beneficiază de educație și de asistență medicală?

Gabriela Stan: Da, inclusiv de masă la școală beneficiază acești copii, chiar dacă nu au acte. Avem un copil care are 11 ani și nu are nici măcar certificatul de naștere. Singura soluție este ca mama să-l declare apatrid, până la urmă, până când copilul împlinește 18 ani și poate alege ce vrea. Astfel, acești copii pot deveni cetățeni spanioli, dacă fac această alegere când devin majori, apoi pot beneficia de aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni spanioli. Am avut și un caz în România, cu mama în Spania, doi frați, fată și băiat, de 18 și 19 ani, fără certificate de naștere.

(w670)

Există statistici care să ne arate câți copii români sunt în această situație?

Gabriela Stan: Nu avem statistici. Noi avem, în acest moment zece cazuri, dar știm că aceasta este o problemă în toată Spania, pentru că vorbim cu persoane care fac traduceri de documente și ne spun cu ce se confruntă. Medicul de familie este obligatoriu

S-au mai diminuat problemele legate de munca la negru, în Spania, în ultima perioadă?

Gabriela Stan: Da, nu am avut cazuri grave, în ultimul timp. Vom vedea ce se va întâmpla atunci când vor începe campaniile agricole, în toamnă. Persoanele care lucrează la negru nu beneficiază de ajutor de șomaj și nu au drept la pensie, însă deja sunt din ce în ce mai puțini cei care vin să lucreze fără forme legale, tocmai pentru că oamenii au început să se gândească și la drepturile lor, mai ales la dreptul de a avea pensie.

Doar ajutorul de șomaj și dreptul la pensie îi determină să lucreze legal? Nu și alte drepturi pe care le-ar putea avea?

Gabriela Stan: Nu prea au alte probleme. Sunt multe femei românce care lucrează fără forme legale, pentru îngrijirea persoanelor care le oferă inclusiv locuință, dar acestea nu au foarte multe probleme, pentru că li se asigură asistența medicală, chiar și fără loc de muncă sau fără drept de rezidență. Multe românce locuiesc acolo unde lucrează fără forme legale, dar beneficiază de absolut tot, deoarece medicul de familie este obligatoriu. Chiar și cei care vin din afara Uniunii Europene și nu au acte beneiciază de servicii medicale gratuite, pentru că ar fi mult mai multe probleme dacă nu ar primi
tratamente. În zona noastră, în ultimii ani s-a reactivat tuberculoza, după mulți ani de absență, din cauza unor persoane migrante, nu neapărat din afara Uniunii, ci chiar venite din UE. Astfel s-a luat decizia să se introducă obligatoriu medicul de familie și tratamentele gratuite.

Ce le recomandați românilor care vor să se stabilească în Spania?

Gabriela Stan: Le recomand să vină la un loc de muncă sigur. Am văzut foarte multe cazuri de români care au fost înșelați. Să verifice și să apeleze inclusiv la asociațiile de români, pentru îndrumarea necesară. Noi îi sprijinim pentru a-și face permisul de muncă, toate actele necesare, avem și avocați voluntari, care-i pot ajuta, când au posibilitatea. Sunt avocați români care trăiesc aici și sunt în barourile din Spania.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel