Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum se poate obține cetățenia spaniolă. Ce trebuie să știe ROMÂNII
WhatsApp
Românii care locuiesc deja în Spania și vor să obțină cetățenia spaniolă, fiind rezidenți, trebuie să știe, în primul rând, că Spania nu permite dublă cetățenie și vor fi nevoiți să renunțe la cetățenia română. Cel ce au obținut Numărul de Identificare pentru cetățenii străini - NIE (Número de identificación de extranjero) - trebuie să îl atașeze la dosarul pentru solicitarea cetățeniei, împreună cu pașaportul din România, apoi vor obține un Document Național de Identitate - DNI (Documento nacional de identidad). 

Spania are un tratat special cu evreii sefarzi care inițial au venit din zonă și apoi au emigrat; oricine își poate dovedi rădăcinile cu această descendență poate aplica pentru cetățenie spaniolă. Căsătoria cu un cetățean spaniol este alt mod de obținere a cetățeniei spaniole. Permisul de ședere permanentă în Spania se poate obține de către cei care au locuit în această țară timp de 10 ani, cu cel puțin 5 ani ca "rezident permanent". În acest caz, se poate aplica pentru obținerea cetățeniei spaniole. Însă și acest tip de permis de ședere permanentă oferă exact aceleași beneficii ca cetățenia spaniolă, iar cei care îndeplinesc această condiție pot să-și păstreze cetățenia română, renunțând la a mai solicita pe cea spaniolă.

 

Documente necesare la dosar

 

Cerere Tip
Taxa administrativă (100 euro)
Certificat de cetățean comunitar(NIE)
Pașaport
Foaie de luare în evidența populației (empadronamiento)
Certificat de naștere cu apostila de la Haga, însoțit de traducerea oficială în limba spaniolă (jurada)
Cazier de antecedente penale din România cu apostila de la Haga, însoțit de traducerea oficială în limba spaniolă (jurada)
Documente care atestă veniturile solicitantului
Diploma DELE (124€), care atestă cunoștințele de limbă spaniolă, și diploma CCSE(85€) pentru conoștințe constituționale, ambele eliberate de Institutul Cervantes
Certificate de naștere ale copiilor minori cu apostila de la Haga și/sau căsătorie, însoțite de traducerea oficială în limba spaniolă (dacă este cazul)
Alte documente care atestă integrarea solicitantului: diplome, cursuri absolvite, permis de conducere spaniol, diplome, cursuri absolvite, etc (dacă este cazul)

La aceste documente se adaugă, dacă este cazul, următoarele:

Autorizaţie judecătorească pentru dreptul de reprezentare a unui minor sau a unei persoane cu deficienţe psihice
Certificatele de naştere ale copiilor minori
Certificatul de naştere al soţului şi certificatul de căsătorie, în cazul solicitării naţionalităţii spaniole pentru căsătorie cu un spaniol
Certificatul care atestă ca soţii locuiesc împreună, dacă străinul este căsătorit cu un cetăţean spaniol
Certificat de căsătorie, de naştere al soţului şi de deces, în cazul solicitării cetăţeniei pentru deces.


Instituţiile la care se cer sau se depun documentele


Începând cu iunie 2017, cererea pentru obţinerea cetăţeniei va fi depusă online utilizând platforma Ministerului de Justiției.

Departamentul pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului de Justiţie va decide cu privire la acordarea cetăţeniei spaniole.
Persoanele care primesc un răspuns pozitiv, dacă au vârsta mai mare de 14 ani, trebuie să depună un jurământ de fidelitate față de rege şi de respectare a Constituţiei spaniole şi a legilor Spaniei.

De asemenea, va declara că renunţă la cetăţenia pe care o are în acel moment pentru a primi cetăţenia spaniolă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel