Spania este a patra țară din Uniunea Europeană cu cea mai mare inflație alimentară, la egalitate cu Belgia. Creșterea prețului din ultimul an a fost deosebit de pronunțată la un produs înrădăcinat în dieta spaniolă precum uleiul de măsline. De asemenea, carnea, orezul și legumele au cunoscut și ele creșteri.
Inflația alimentară s-a moderat în Spania la 7,3% în ultima lună a anului 2023, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat. Rata de variație anuală a IPC a fost redusă în țara iberică pentru a treia lună consecutivă și a ajuns la 1,7 puncte față de rata de 9% înregistrată în noiembrie, scrie 20minutos.es.
În zona euro și în UE în ansamblu, inflația alimentară a scăzut la 6%, respectiv 5,7% în ultima lună a anului 2023. Doar Malta, Grecia și Franța depășesc Spania, cu creșteri anuale ale prețurilor la alimente cuprinse între 10,2% și 7,4%.
Dintre cele patru mari economii europene, Italia este, de asemenea, peste medie, întrucât a încheiat anul cu o rată anuală de 6,1%. Pe de altă parte, Germania a reușit să înregistreze o rată de 5,1% în decembrie.
În Spania iese în evidență prețul uleiului de măsline. În ultimul an, între decembrie 2022 și aceeași lună a anului 2023, prețul acestuia a crescut cu 54,6%, peste cei 47,4% la care se află media europeană.
Țările cu cele mai mari creșteri de preț în acest articol sunt tocmai cele în care se consumă cel mai mult: uleiul de măsline s-a scumpit în ultimul an cu 64,8% și, respectiv, cu 49,2% în Portugalia, Grecia și Italia, cel mai mare producător, alături de Spania. Estonia se numără și printre țările cu cele mai mari creșteri, unde IPC pentru ulei a crescut cu 56,8% față de decembrie 2022.
Pentru a amortiza această creștere a prețurilor, guvernul lui Pedro Sánchez a convenit săptămâna trecută să reducă TVA-ul la uleiul de măsline. Reducerea TVA nu afectează carnea, care în Spania s-a scumpit în medie cu 6,2%, conform datelor Eurostat privind inflația pentru decembrie.
Distribuitorii de alimente văd ca „pozitivă” reducerea TVA la ulei la 0%, deși Guvernul exclude extinderea acesteia la mai multe produse.
Spania este a patra în care prețul cărnii de porc a crescut cel mai mult. Deși cu creșteri mai ușoare, prețurile la carnea de pasăre și vită depășesc media europeană, al cărei preț a crescut cu 2%.
Nici peștele nu a beneficiat de măsurile implementate de Guvern pentru a amortiza creșterea prețurilor. Peștele și crustaceele s-au scumpit cu 4,6% în ultimul an, o creștere ușor mai mare decât media europeană de 4,5%.
Mai pronunțate au fost creșterile la fructe și legume, al căror preț a crescut în medie cu 9,7%. Creșterea prețurilor s-a remarcat în special la produsele proaspete, unde creșterea se ridică la 11,8% în cazul fructelor și 13,2% în cel al legumelor.
Un alt produs la care creșterea înregistrată în Spania este peste media europeană sunt ouăle, care în ultimul an s-au scumpit cu 4,4%. La fel s-a întâmplat și cu orezul, a cărui creștere a fost de 8,6%.
Creșterea prețului zahărului a avut și un impact asupra alimentelor dulci. De exemplu, prețul dulcețurilor a crescut cu 9,2%, a treia cea mai mare creștere din UE, doar după cele înregistrate în Portugalia și Franța.
Mai puține sunt produsele ale căror creșteri au rămas sub media europeană. Este cazul, de exemplu, al pâinii, care în ultimul an s-a scumpit cu 2% în Spania, față de rata de 3,9% înregistrată în întreaga UE. Potrivit datelor Eurostat, pastele și iaurtul sunt chiar cu 1,6% și 1,1% mai ieftine decât acum un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News