În opinia sa, această inițiativă este "cea mai importantă decizie" lansată de departamentul său în cadrul legislativului, deoarece, după cum a indicat, alături de ea "Spania este o țară mai bună".
În timpul conferinței de presă de după Consiliul de Miniștri, Díaz a indicat că această inițiativă "plasează în centrul acțiunii sale publice bunăstarea celor care, până în prezent, au fost în mare parte uitați", cum ar fi "femeile muncitoare cele mai vulnerabile" și a deplâns faptul că a fost necesar să se aștepte "prima treime a secolului al XX-lea" pentru ca aceste profesioniste să își "cucerească drepturile în sensul deplin".
Astfel, el a explicat că, datorită acestui decret, lucrătorii casnici nu au acces doar la ajutorul de șomaj, ci și la "toate prestațiile de asistență disponibile astăzi în sistemul juridic al muncii", oferindu-le, de exemplu, și o acoperire în Fondul de garantare a salariilor (Fogasa) în caz de insolvență; sau sunt integrați în prevenirea riscurilor profesionale.
Referitor la acest ultim punct, ministrul Muncii a explicat că lucrătorii casnici au "o nuanță" care ține de faptul că angajatorii lor sunt familii și, prin urmare, "nu sunt obișnuiți", ci au "o relație de natură specială", precum și de faptul că munca sa se desfășoară într-o casă.
În acest sens, ea a subliniat că în text a fost inclusă și o dispoziție suplimentară pentru a dezvolta studiul bolilor profesionale care, după cum a explicat, va avea o prejudecată de gen pentru acest grup.
De asemenea, Díaz a subliniat că prin noul decret retragerea este expulzată din sistemul juridic și li se oferă "protecție ordinară în caz de concediere", pe lângă încorporarea altor drepturi, precum informarea sau formalitatea contractelor scrise. În plus, sunt incluse măsuri care vizează formarea profesională.
Pe de altă parte, cel de-al doilea vicepreședinte a arătat că măsura pusă în aplicare de Guvern are un caracter "transversal", astfel că se stă cu ochii și pe familii, menținând primele și ajutoarele pentru acestea. Astfel, au lansat un nou bonus la care vor avea dreptul angajatorii și care reprezintă 80% din contribuțiile întreprinderilor la contribuția de șomaj și la FOGASA în acest sistem special.
În legătură cu acest subiect, ea a mai precizat că, în termen de 6 luni și împreună cu ministrul pentru Incluziune, Securitate Socială și Migrație, José Luis Escrivá, va formaliza un nou regulament cu noile tipologii de familii și cu cerințele de venituri și bunuri pentru desfășurarea acestei măsuri, conform presei spaniole.
"Această normă este feministă", a declarat ministrul muncii, înainte de a sublinia că "95%" din sectorul muncii la domiciliu este format din femei.
În discursul său, aceasta și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că există o parte a acestei meserii care este "foarte îmbătrânită", întrucât, după cum a explicat, 130.000 dintre cei 373.000 de angajați înregistrați în Spania au peste 55 de ani, în timp ce doar 17.000 au sub 30 de ani.
În acest "instantaneu" al sectorului, Díaz a mai subliniat că 44% dintre lucrătoarele sunt străine, în timp ce în restul sectoarelor media pentru acest grup este de 10%, iar naționalitățile predominante sunt cea columbiană, română și honduriană.
De asemenea, a subliniat că există o distribuție inegală pe întreg teritoriul, majoritatea fiind concentrată în Madrid, cu 27%, în ciuda faptului că, potrivit vicepreședintelui, profilul populației din această regiune este de 14%. Díaz a explicat că acest lucru este o consecință a faptului că programul de lucru este mai mic de 60 de ore și că majoritatea lucrează cu jumătate de normă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News