La StiriDiaspora.ro vă împărtășim o rețetă simplă, dar delicioasă de sos Mornay, perfectă pentru a însoți diferite preparate. Rămâi cu noi, descoperă cum să faci sosul Mornay.
Aioli cu mere. De zece ori mai bun decât clasicul sos de usturoi. Sfaturi pentru a-ți ieși perfect!
- 250 mililitri de lapte
- 25 de grame de unt
- 25 de grame de amidon de porumb
- 1 praf de piper negru
- 1 praf de nucșoară
- 1 praf de sare
- 1 gălbenuș ou
- 50 de grame de parmezan ras sau brânză cheddar sau ambele.
Puneți untul într-o cratiță și încălziți la foc mediu, amestecând continuu pentru a se topi. Se adaugă lingura de amidon de porumb întinzând-o pe toată baza, se amestecă și se continuă fierberea la foc mic pentru ca făina să se rumenească.
Se toarnă laptele, se adaugă sare după gust, se condimentează cu piper negru și nucșoară și se amestecă constant până se obține un sos bechamel gros. Până în acest punct, etapele sunt identice cu cele ale oricărei rețete de sos bechamel, diferența care rezultă în sosul Mornay urmează.
Fără a înceta să se amestece, se adaugă parmezanul ras, se lasă să se topească și se amestecă aromele. Puteți amesteca două tipuri de brânză dacă doriți ca sosul dumneavoastră Mornay de casă să aibă o aromă mai intensă. Desigur, trebuie să ții cont de faptul că brânzeturile pe care le folosești trebuie să se topească.
Continuați să amestecați și să gătiți sosul la foc mic până obțineți o cremă destul de netedă. Veți vedea că sosul se va îngroșa pe măsură ce se gătește, deși dacă doriți o textură mai ușoară puteți adăuga mai mult lapte fierbinte și continuați să amestecați până se dizolvă bine și fără cocoloașe. Scoateți cratița de pe foc pentru a răci moderat sosul.
Adăugați gălbenușul de ou când sosul este cald și integrați rapid pentru a preveni gălbenușul să se coaguleze și să strice sosul.
Gătiți la foc mic încă două minute. Nu lăsați gălbenușul să se solidifice, pur și simplu trebuie să se lege cu bechamel și să formeze o pastă netedă și omogenă.
Odată gata, îl poți folosi pentru a însoți peștele, carnea albă, legumele, ouăle poșate, carnea de vițel și chiar pastele. O idee excelentă este să acoperiți un file de pește cu acest sos și să-l lăsați să fiarbă gratinat la cuptor, rezultatul este incredibil. Acum că știi cum se prepară sosul Mornay, ce aștepți să-l încerci?
Sos de usturoi cremos și rafinat. Ingredientul secret care îi conferă o notă delicioasă
Adevărul este că originea sosului Mornay este necunoscută. Deși numele său este asociat, fără nicio dovadă, cu savantul francez Philippe de Mornay (1549-1623), Lord de Plessis-Marly și guvernator de Saumur, sosul nu apare în Le cuisinier françois de François Pierre La Varenne, publicat în 1651.
Existența sosului nu este documentată decât în secolul al XIX-lea , sub domnia lui Carol al X-lea, când apare pentru prima dată în meniul restaurantului parizian Le Grand Véfour, situat în Palais-Royal. Unii autori susțin că sosul ar putea fi omonim cu numele de familie a doi parizieni cunoscuți ai vremii, marchizul și contele de Mornay.
AIOLI, cel mai bun sos de usturoi. Un rafinament mediteranean, simplu și rapid
După ce trecem în revistă istoria sosului Mornay, mulți se vor întreba ce fel de mâncare putem pregăti cu el. Ei bine, după cum am văzut, orice!
Sosul Mornay este perfect pentru prepararea mâncărurilor de paste, pentru a însoți peștele, carnea și legumele, precum și pentru gratinare la cuptor. În acest fel, putem face macaroane cu sos Mornay, pește cu sos Mornay, pui cu sos Mornay și chiar broccoli cu sos Mornay.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News