Conform datelor obținute din sondaj, peste 40% dintre angajați consideră că anul 2023 a fost mai bun decât 2022, în special datorită unui nou echilibru între viața personală și cea profesională. Cu toate acestea, 43% dintre respondenți au căutat un nou loc de muncă în 2023, 24% s-au confruntat cu epuizarea profesională, 15% au depus eforturi pentru o promovare la locul actual de muncă, iar același procent s-a străduit să își mărească veniturile pentru a face față creșterii prețurilor.
Pentru noul an, 52% dintre angajați plănuiesc să își schimbe locul de muncă în prima jumătate a anului, în timp ce 27% rămân deschiși la această posibilitate, fără a avea un plan concret încă.
În ceea ce privește salariul actual, 64% dintre angajați consideră că acesta este sub media pieței, motivându-și astfel dorința puternică de a căuta un loc de muncă mai bine plătit în noul an. Doar 21% cred că sunt plătiți la nivelul pieței, iar 5% au declarat că veniturile lor depășesc media pieței.
Atunci când vine vorba de alegerea unui viitor angajator, angajații pun accent pe oportunitățile de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) și un mediu de lucru sănătos (54%).
Printre beneficiile extrasalariale dorite, angajații au menționat preferința pentru un program flexibil (60%), cursuri și traininguri specializate (53%), posibilitatea de a lucra la distanță (38%) și un număr mai mare de zile de concediu (23%). Beneficiile precum abonamentele la clinici medicale private, asigurările private de sănătate și pensiile private opționale rămân în topul opțiunilor.
Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, a comentat: "Anul 2023 a adus multe provocări profesionale pentru mulți angajați, iar recordurile din cereri exprimă cel mai bine acest lucru. [...] Pentru anul 2024, ne așteptăm ca ritmul aplicațiilor să rămână accelerat, în concordanță cu nevoile de creștere ale angajaților."
În ceea ce privește cheltuielile de Crăciun, 7 din 10 angajați speră să primească un bonus de la angajator. Aproape 40% ar prefera bani, 15% tichete cadou, 13% produse specifice sărbătorilor, 10% un al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.
Cu toate că tradițiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenți, mai puțin de jumătate dintre angajatori organizează evenimente în acest context. Majoritatea intenționează să petreacă sărbătorile acasă, alături de familie, prieteni sau partener. Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie, pe un eșantion de 1.300 de utilizatori de internet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News