Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi fals în declaraţii, în dosarul falsificării semnăturilor pentru candidatura sa la Parlamentul European.
"În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, faţă de un suspect, candidat la alegerile pentru Parlamentul European, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals în declaraţii. Totodată, faţă de acesta s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile", a anunţat miercuri Parchetul General.
Parchetul menţionează că nicio altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar.
Silvestru Şoşoacă a fost luat cu mandat de poliţişti şi dus miercuri la Parchetul General, fiind lăsat să plece acasă după mai multe ore de audieri.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta îl vizează şi pe liderul AUR, George Simion, care l-ar fi ajutat pe Silvestru Şoşoacă să falsifice semnăturile.
De altfel, mai mulţi membri ai partidului AUR au fost aduşi miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiaţi ca martori, printre care Valentin Florea, candidat la Primăria Sectorului 6, şi Cristina Dumitrescu, candidată la europarlamentare.
Ulterior, miercuri după-amiaza, la Parchetul General s-au strâns zeci de susţinători şi membri ai AUR, în frunte cu preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Claudiu Târziu, pentru a protesta faţă de deschiderea acestei anchete şi pentru a-l susţine pe George Simion.
Parchetul General a deschis un dosar penal care are ca obiect falsificarea listei de semnături pentru candidatura lui Silvestru Şoşoască, ca independent, la alegerile pentru Parlamentul European.
"În luna aprilie 2024, liderul unei formaţiuni parlamentare, deputat (George Simion - n.r.), i-a instigat, atât direct, cât şi prin interpuşi, pe mai mulţi membri ai unei formaţiunii politice şi pe o serie de angajaţi ai Parlamentului României care desfăşoară activităţi lucrative în cadrul formaţiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susţinători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024. În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane", a transmis Parchetul General într-un comunicat de presă.
Procurorii mai spun că George Simion ar fi transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situaţiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizaţiei în scopul arătat.
"Ca urmare a demersului iniţiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formaţiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând şi pe timpul nopţii, activităţile continuând şi pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024. Pentru a-şi conspira identitatea şi activităţile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condiţiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanţii formaţiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători. Ca urmare a activităţilor descrise, (...) membrii formaţiunii politice au finalizat activitatea de pregătire şi îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-şi depună candidatura şi care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-şi candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanţii Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii", mai transmite Parchetul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News