Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Semnal negativ. Franța se pregătește pentru un Brexit FĂRĂ ACORD
WhatsApp
Franţa îşi va intensifica pregătirile în perspectiva unui Brexit fără acord, după ce parlamentul de la Londra a respins marţi seară, cu majoritate covârşitoare de voturi, acordul de retragere negociat de guvern cu Uniunea Europeană, a indicat miercuri preşedinţia de la Elysee, potrivit AFP. 

Prim-ministrul Edouard Philippe îi va reuni joi dimineaţă pe 'principalii miniştri vizaţi pentru a analiza stadiul pregătirilor şi a le accelera', a menţionat preşedinţia franceză. 

Reuniunea fusese programată înaintea votului din parlamentul britanic, în cadrul pregătirilor începute de mai multe luni în vederea Brexit-ului, ce ar urma să aibă loc la 29 martie. 

Odată cu votul negativ al deputaţilor britanici, 'riscurile unui 'No deal' au crescut ieri', un scenariu care 'ar fi foarte negativ pentru Marea Britanie' şi 'rău pentru Europa, ca şi pentru Franţa, care este poarta de intrare' a unei părţi considerabile din fluxurile de mărfuri între Regatul Unit şi restul Europei, subliniază comunicatul Palatului Elysée. 

Citește și: Brexit. Iohannis, MESAJ pentru românii din Marea Britanie

Un proiect de lege care pregăteşte Franţa pentru orice formă ar lua ieşirea Marii Britanii din UE urmează să fie adoptat de parlament în cursul săptămânii. 

Textul, asupra căruia deputaţii şi senatorii s-au pus de acord la sfârşitul lui 2018, abilitează guvernul să emită ordonanţe pentru măsuri pregătitoare. 

Tot legat de perspectiva unui Brexit fără acord, preşedintele organizaţiei patronale franceze Medef, Geoffroy Roux de Bézieux, a cerut firmelor franceze să se pregătească pentru 'cel mai rău scenariu', pentru că 'votul de ieri adaugă incertitudine la incertitudine'. 

'În faţa Brexit-ului, singura urgenţă pentru noi este accelerarea pregătirii firmelor pentru cel mai rău scenariu, chiar dacă acesta nu este sigur', a declarat el. 

'Nu ar fi atunci nici tranziţie, nici amânare, nici derogare. Persoanele, bunurile, serviciile şi capitalurile nu ar mai putea circula liber între Europa şi Regatul Unit', a avertizat preşedintele Medef. 

Organizaţia patronală aminteşte că 300.000 de francezi lucrează în prezent în Marea Britanie şi că 150.000 de britanici trăiesc în Franţa. Totodată, 30.000 de firme franceze exportă în Marea Britanie, dintre care 3.000 sunt instalate în această ţară.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel