Armata germană are nevoie de încă 35.000 de soldaţi pentru a putea îndeplini cerinţele NATO, a estimat sâmbătă preşedintele comisiei pentru apărare din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), Marcus Faber, potrivit DPA.
Într-un interviu pentru grupul media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), Faber a susţinut planul de creştere a numărului brigăzilor combatante germane în cadrul NATO de la 82 la 131 începând cu anul 2031.
În loc de trei divizii cu 65.000 de soldaţi, armata germană ar avea nevoie de cinci divizii, ceea ce ar corespunde unui total de aproximativ 100.000 de soldaţi, a spus parlamentarul german.
''Acest lucru ar lua aproape 10 ani'', a adăugat Marcus Faber, care s-a pronunţat pentru majorarea bugetului apărării de la 2% la 3% din produsul intern brut.
Ministrul apărării german Boris Pistorius a pledat constant pentru o creştere substanţială a cheltuielilor militare ale ţării sale şi a declarat clar că este nevoie de mai mulţi soldaţi pentru sporirea capacităţii defensive.
În prezent, Ministerul Apărării de la Berlin elaborează detaliile unei noi propuneri privind serviciul militar obligatoriu.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina până la sfârşitul anului 2024, spunându-i preşedintelui Volodimir Zelenski, care se află în vizită la Berlin, că acesta este un semnal adresat Rusiei că Occidentul nu va înceta să sprijine Kievul, relatează Reuters.
Noul pachet de ajutor va fi acordat împreună cu ţările partenere Belgia, Danemarca şi Norvegia, şi include mai multă apărare aeriană, tancuri, drone de luptă şi artilerie.
"Este un mesaj clar pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin - să nu creadă că timpul joacă în favoarea lui. Nu vom renunţa la sprijinul nostru pentru Ucraina", a declarat Scholz.
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit săptămâna aceasta cu aliaţi din Europa pentru a prezenta un "plan de victorie" pentru a pune capăt războiului, cerându-le în acelaşi timp să-şi dea acordul pentru ca Kievul să folosească arme cu rază lungă de acţiune care pot lovi mai adânc pe teritoriul Rusiei.
Detaliile planului său nu au fost făcute publice. Un oficial american a afirmat anterior că este vorba despre o cerere reformulată pentru mai multe arme şi o ridicare a restricţiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune.
Zelenski a declarat vineri la Berlin că doreşte ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi, prin urmare, a cerut Germaniei să nu-şi reducă ajutorul pentru Kiev aşa cum fusese planificat.
"Ucraina (...) doreşte un sfârşit corect şi rapid al acestui război (...) Aş dori să văd că se întâmplă asta nu mai târziu de anul viitor, 2025", a afirmat el, alături de cancelarul german Olaf Scholz, subliniind că este " foarte important pentru noi ca ajutorul să nu se reducă anul viitor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News