Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful Autorităţii Electorale Permanente, acuzat de ANI că și-a angajat nelegal cumnata în funcţia de consilier 
WhatsApp
Șeful instituției care organizează alegeri în România este acuzat că și-ar fi angajat nelegal cumnata. 
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, pe motiv că şi-ar fi angajat nelegal cumnata în funcţia de consilier la cabinetul vicepreşedintelui AEP.

"Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Constantin - Florin Mituleţu Buică a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente a emis, aprobat şi semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe funcţia de consilier", a anunţat, luni, ANI, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

În noiembrie 2021, Constantin Mituleţu Buică a fost trimis în judecată pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat că a făcut presiuni ca doi directori din AEP să părăsească instituţia şi ar fi blocat mai multe posturi din cadrul AEP şi nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor.

Autoritatea Electorală Permanentă a demarat anul trecut controale la toate partidele politice

 

La jumătatea anului trecut, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informa publicul cu privire la activitățile de control pe care urma să le desfășoare în anul 2022 în conformitate cu Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale. 

"Potrivit art. 42 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale", potrivit unui comunicat de presă transmis în iunie 2022 de AEP.

Misiunile de control ale AEP au ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de către partidele politice în anul fiscal 2021, precum și verificarea respectării dispozițiilor Legii nr. 334/2006 și a H.G. nr. 10/2016, în ceea ce privește obligația restituirii către candidați a sumelor rambursate de către AEP cu ocazia alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, precum și cu ocazia alegerilor locale parțiale din anul 2021.

Controlul legalității veniturilor și cheltuielilor se va face pentru toate cele 189 partide politice cuprinse în Anexa la Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2022, formațiuni politice înregistrate, conform datelor obținute din surse publice, până la 31.12.2021, respectiv din Registrul partidelor politice de la Tribunalul municipiului București și din Registrul fiscal al partidelor politice gestionat de AEP, transmitea atunci Autoritatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel