Publicitate
Aprovizionarea cu ulei de măsline, orez pentru risotto și passata este amenințată, în timp ce nordul Italiei suferă de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, ceea ce agravează și mai mult criza costului vieții.
Importatorii specializați se pregătesc pentru creșteri de preț de până la 50% sau chiar mai mult pentru orez și roșii și iau în considerare căutarea de noi surse de aprovizionare, după ce cultivatorii din valea Po, locul de origine al orezului arborio utilizat în risotto, au avertizat că anul acesta se va înregistra o "reducere semnificativă" a recoltei.
Kyle Holland, analist la grupul de cercetare de piață Mintec, a declarat că unele surse de pe piață sugerează că producția italiană de ulei de măsline ar putea fi cu 20% până la 30% mai mică decât anul trecut.
El a spus că ar putea exista o "diminuare substanțială a ofertei globale" de ulei, deoarece se așteaptă ca vremea caldă și uscată din Spania să reducă recoltele cu până la 15%.
"Vedem deja că unii măslini nu produc fructe, ceea ce se întâmplă doar atunci când nivelul de umiditate al solului este foarte scăzut", a spus Holland. "Potrivit contactelor din industrie, producția mai mică și, prin urmare, oferta limitată de ulei de măsline este posibil să determine creșterea prețurilor în lunile următoare."
Walter Zanre, directorul general din Marea Britanie al specialistului în ulei de măsline Filippo Berio, a declarat pentru revista de specialitate The Grocer: "Dacă nu plouă foarte curând, recolta de măsline se va reduce dramatic." El a adăugat că seceta va reduce probabil și recoltele de caise, piersici și pere.
Prețurile la uleiul de măsline extravirgin italian au crescut deja cu 28% față de acum doi ani, potrivit Mintec, deoarece aprovizionarea globală cu uleiuri de gătit a fost comprimată de războiul din Ucraina, un producător important de semințe și ulei de floarea-soarelui, precum și de dificultățile de aducere a recoltei de ulei de palmier din Asia de sud-est.
Jason Bull, directorul executiv al Eurostar Commodities, care importă orez și roșii din Italia, a declarat că este posibil să fie nevoit să caute stocuri în altă parte. "Nu cred că vom obține prea multe din Italia, iar ceea ce vom obține va fi foarte scump", a spus el.
Costurile orezului și roșiilor italiene s-au mai mult decât dublat deja în ultimii doi ani, potrivit Mintec.
"Fermierii spun că nu există zăpadă în Alpi, când acolo este mereu zăpadă, râurile seacă, lacul se usucă", a spus Bull. "Fermierii continuă să planteze, dar sunt îngrijorați că [culturile] vor putrezi în pământ, deoarece nu există apă pentru a le hrăni". conform The Guardian.
Se așteaptă ca roșiile să fie recoltate în următoarele două săptămâni, mai devreme decât de obicei din cauza vremii călduroase, și se așteaptă ca prețurile să crească din nou pentru ultima recoltă. Se așteaptă ca prețurile la orez să crească cu cel puțin 20% pentru recolta care se recoltează în octombrie.
Cel mai mare sindicat agricol din Italia, Coldiretti, a declarat că seceta amenință peste 30% din producția agricolă a țării și jumătate din fermele din valea Po, unde se produce jambonul de Parma.
Nordul țării nu este obișnuit cu condițiile de secetă și, prin urmare, nu dispune de aceleași sisteme de irigații ca cele care îi ajută pe fermierii din sud să facă față vremii secetoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News