Agenţia citată apreciază că alianţa între social-democratul Scholz şi lidera formaţiunii de dreapta Fratelli d'Italia este surprinzătoare. Cei doi politicieni, care conduc de la Berlin, respectiv de la Roma economiile aflate pe primul şi al treilea loc din zona euro s-au aliniat în ultima vreme privind diferite probleme, în contextul războiului din Ucraina, la frontiera Uniunii Europene, al îngrijorării faţă de imigraţia ilegală şi al eforturilor de asigurare a unor noi surse de energie, observă Reuters.
Printre altele, Germania şi Italia urmăresc construcţia unei conducte pentru gaze naturale şi hidrogen şi au abordări similare pentru combaterea imigraţiei ilegale. Germanii s-au apropiat de poziţia italiană mai dură privind migraţia, având în vedere creşterea numărului de sosiri şi nemulţumirile autorităţilor locale care nu pot face faţă fenomenului.
Un exemplu este declaraţia lui Scholz că va urmări cu atenţie acordul încheiat de Italia cu Albania pentru înfiinţarea pe teritoriul albanez a unor tabere de primire şi reţinere a migranţilor sosiţi pe mare. Mai multe detalii AICI.
Migraţia nu figurează însă în planul de acţiune de 31 de pagini pe care urmează să îl semneze miercuri cancelarul şi premierul; Reuters a obţinut documentul, unde se vorbeşte despre o coordonare mai strânsă a politicilor-cheie în general. Însuşi faptul că este vorba de un plan, nu de un tratat subliniază că relaţiile italo-germane sunt mai puţin strânse decât cele ale fiecăreia din cele două părţi cu Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro.
Summitul de miercuri va fi precedat de un forum de afaceri.
Scholz şi Meloni vor interveni separat prin videoconferinţe la o reuniune a G20 găzduită de India, care va preda Braziliei la sfârşitul lunii conducerea acestei organizaţii. Cei doi vor susţine în cursul serii o conferinţă de presă comună, apoi vor participa la un dineu de lucru, după care delegaţia italiană urmează să îşi încheie vizita la Berlin. A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News