Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scenariu sumbru: Prețul benzinei ar putea sări în aer, pe fondul creșterii prețului petrolului
WhatsApp
Prețul petrolului ar putea cunoaște o creștere peste așteptări, care să iasă din grafice, pe măsură ce se apropie iarna, iar OPEC și aliații săi își respectă pactul anterior privind producția de petrol, a declarat John Driscoll, strateg șef la JTD Energy Services, pentru CNBC. 
Angajaţii şi familiile din Germania vor primi fonduri suplimentare și benzină mai ieftină

OPEC+ - Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu aliații lor, printre care se numără și Rusia - au fost presați de principalii consumatori, precum Statele Unite și India, să adauge livrări suplimentare după ce prețul petrolului a crescut cu 50% în acest an.

Cu toate acestea, cartelul petrolier a convenit luni să respecte un pact existent ce prevede creștea producția de petrol cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în noiembrie, respingând apelurile de a pompa mai mult petrol.

John Driscoll a declarat că decizia OPEC+ a fost o "acțiune foarte prudentă", până când se iau în considerare crizele energetice în curs de desfășurare și posibilele întreruperi ale aprovizionării.

Lanțurile de aprovizionare au fost tensionate de cumpărările de panică de carburanți în Marea Britanie și se datorează în parte unei lipse majore de șoferi de camion din cauza Brexit și a noilor relații comerciale ale Regatului Unit cu UE. Situația a determinat Marea Britanie să recurgă la aducerea armatei pentru livrări.

"S-ar putea să vedeți o creștere peste așteptări - acesta este un scenariu real", a spus Driscoll despre prețul petrolului. "Nu prea aud pe nimeni vorbind despre perspectivele unei ierni blânde și moderate. Cred că, având în vedere toate incertitudinile legate de vreme și de schimbările climatice, am putea avea parte de o creștere sălbatică."

Prețul petrolului a atins un maxim al ultimilor trei ani după decizia OPEC+. Brent era cotat la 82,47 dolari pe baril miercuri, iar petrolul americaan WTI era cotat la 78,84 dolari.

Prețurile energiei au crescut deja în acest an, țițeiul înregistrând un salt de peste 50% de la începutul anului până în prezent, adăugându-se la presiunile inflaționiste.

Un salt al prețului petrolului la 100 de dolari pe baril este posibil, dar nu este unul sustenabil, a spus Driscoll.

"Văd asta ca pe un fel de scenariu cu o probabilitate mai mică. Adică, dacă totul merge prost, dacă avem vreme arctică, dacă avem probleme în livrări, în lanțurile de aprovizionare. Acesta este un scenariu posibil, dar nu cred că este sustenabil", a spus el.

Driscoll a amintit, de asemenea, de criza energetică din China, care a dus la întreruperi pe scară largă, deoarece autoritățile locale au ordonat întreruperi de energie electrică la multe fabrici.

În timp ce țara se luptă cu lipsa de energie, cererea de gaze naturale și cărbune a crescut, deoarece Beijingul a ordonat companiilor energetice să își asigure suficiente rezerve pentru a evita întreruperile de curent în timpul iernii, potrivit Reuters.

Europa se confruntă, de asemenea, cu propria criză de energie și cu o criză masivă de gaze.

Această confluență de crize care duce la o penurie va stimula cererea de petrol, înainte de o iarnă care se așteaptă să fie mai rece, au avertizat analiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel