Primarii, viceprimarii, președinții de Consilii Județene și vicepreședinții vor avea salarii mai mari cu 50%. Este vorba doar despre aleșii locali care implementează proiecte europene în administrație.
Noile modificări apar într-un proiect de ordonanță de Guvern la doar câteva zile după ce platforma www.administratiepublicalocala.ro (APL) a cerut Guvernului României ”să își aducă aminte că primarii/viceprimarii și întreaga administrația publică locală trăiește din salarii ”înghețate”, acestea fiind la aceleași valori pentru al cincilea an consecutiv”
„Proiectul depus de Ministerul investițiilor si proiectelor europene, gestionat de ministrul Boloș, răspunde unde unei cerințe pe care oamenii din administrația publică, atât aleși locali, cât și angajați din administrația publică, din echipele de proiecte, îl solicită de foarte multă vreme.
Acum suntem într-un impas. A apărut Legea nr. 378/27.12.2022 care, prin prevederile alineatului 2^2 ne pune într-o mare dificultate. Asupra acestui punct APL a reacționat, adresând Guvernului, premierului, ministrului Fondurilor Europene, celui al Muncii să clarifice aceste prevederi din lege“, a explicat Ionel Chirița, expert administrație publică și manager al platformei Administrație Publică Locală.
Potrivit acestei legi, salariile angajaților din primării sunt limitate la nivelul indemnizațiilor viceprimarilor sau vicepreședinților de consiliu județean. În comunele mici - peste 1.500 de locuitori, acest nivel nu depășește 3.600 de lei net. Astfel că degeaba există o prevedere a creșterii salariului de bază pentru echipa de proiect.
„Acum, doar pentru ei, putem crește peste acest nivel. Cum, prin lege, ei răspund, li se acorda o creștere de 25% din indemnizație. 15 % un proiect, 20% - două proiecte, 25% - trei sau mai multe proiecte“, explică Ionel Chiriță, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.
Astfel, angajații pot avea cu 505% salariile crescute, dar fără sa depășească acest prag.
„Noi dorim ca numai pentru cei care lucrează la proiecte sa beneficieze de acest spor. Legea 378, la aliniatul 2^2 ne bagă total în ceață. Pe PNRR, pentru sporul din exercițiul financiar actual și infrastructura mare, nu sunt sume prevăzute pentru salarizarea personalului.
Eu, ca manager al APL sunt într-o relație de comunicare cu ministerul fondurilor europene, încercând sa transmitem și să documentam cerințele oamenilor din admin publica locală. Aceasta situație a devenit una cronică. Ce specialist pe fonduri europene vine sa lucreze pe un salariu de 3000? Majoritatea angajaților din primăriile mici au salarii mici, căci nu pot a depășeasca salariile viceprimarilor“, conchide Ionel Chiriță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News