Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
S-a aflat cine erau pensionarii români prinși în Germania cu bijuterii de peste 500 000 euro în aeroport: un politician celebru alături de soție
WhatsApp
S-a înlăturat misterul pensionarilor români prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de peste 500 000 euro. 

ȘtiriDiaspora.ro a dat în premieră știrea care a făcut rapid înconjurul României, deși la momentul publicării știrii nu se cunoștea numele celor implicați. Știrea inițială poate fi citită AICI, deși multe site-uri din România au preluat-o fără să citeze sursa inițială. 

Așadar a ieșit la iveală că posesorii bijuteriilor erau fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu și soția sa. Ei sunt cei care au fost opriți pe aeroportul din München de vameșii germani, care au descoperit bijuterii în valoare de 650.000 de euro pe care cuplul nu le declarase. 

Cuplul de 62 și 61 de ani a aterizat în capitala Bavariei, venind din Elveția, și a încercat să treacă prin zona vamală fără să atragă atenția. Însă, ceasul de lux Patek Philippe, personalizat și evaluat la 150.000 de euro, purtat de fostul demnitar, a atras imediat suspiciunile vameșilor germani. Investigația detaliată a dus la o descoperire și mai spectaculoasă: un colier Cartier Panthère din aur alb, decorat cu 614 diamante, 11 onixuri și două smaralde, cu o valoare totală de 488.000 de euro.

De ce au fost confiscate bunurile soților Videanu

 

Conform reglementărilor vamale germane, valoarea maximă a bunurilor care pot fi introduse fără taxe este de 430 de euro per persoană. În acest caz, atât ceasul, cât și colierul depășeau cu mult această limită, motiv pentru care au fost confiscate imediat de autoritățile locale. Thomas Meister, purtătorul de cuvânt al biroului vamal din München, a confirmat că bunurile rămân sub sechestru până la finalizarea anchetei.

Videanu a încercat să clarifice situația, menționând că totul a fost o neînțelegere. El a explicat că nu era conștient de faptul că trebuia să plătească taxe în Germania și a crezut că regimul fiscal se aplică doar în România. Însă, cuplul nu a scăpat de consecințe: pentru a-și recupera bijuteriile, vor trebui să achite taxe de import de aproximativ 130.000 de euro.

Pe lângă această sumă, cuplul se confruntă și cu deschiderea unui proces penal fiscal. În funcție de veniturile declarate, penalitățile pot urca la câteva sute de mii de euro, iar dacă există antecedente penale, riscurile cresc considerabil. Pedeapsa maximă poate include și închisoarea, în funcție de evoluția anchetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel