Publicitate
Înainte de război, acolo erau depozitate aproximativ 1,3 milioane de tone de cereale pentru aprovizionarea zilnică, dar şi pentru plantare. "Nu erau rezerve strategice", a spus el.
Dacă stocurile de cereale se reduc, acele zone se confruntă cu riscul de foamete, a avertizat el.
Luarea cerealelor cu forţa este istoric o problemă dureroasă între ucraineni şi ruşi.
Aproximativ patru milioane de oameni au murit de foame în Ucraina când dictatorul sovietic Iosif Stalin a forţat ţăranii să intre în ferme colective şi a confiscat cerealele cu forţa în 1932-1933, aminteşte DPA.
Morţi au fost înregistraţi de asemenea în sudul Rusiei şi Kazahstan. Ucraina consideră foametea creată artificial drept un genocid ordonat de Moscova pe care îl numeşte Holodomor sau Marea Foamete.
Trupele ruse din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la o reprezentanță de echipamente agricole și le-au trimis în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă. Însă, după o călătorie de peste 700 de mile, hoții nu au putut folosi echipamentele.
Utilajele fuseseră blocate de la distanță, relatează CNN.
În ultimele săptămâni, au existat tot mai multe rapoarte despre trupele rusești care au furat echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcții - dincolo de jefuirea pe scară largă a locuințelor. Dar sustragerea de echipamente agricole valoroase de la un dealer John Deere din Melitopol vorbește despre o operațiune din ce în ce mai bine organizată, una care folosește chiar și transportul militar rus ca parte a jafului.
CNN a aflat că echipamentele au fost sustrase de la o reprezentanță Agrotek din Melitopol, care a fost ocupată de forțele rusești de la începutul lunii martie. În total, furtul este evaluat la aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele de recoltat valorează 300.000 de dolari fiecare.
Procesul a început cu confiscarea a două combine de recoltat, a unui tractor și a unei semănători. În următoarele câteva săptămâni, toate celelalte au fost ridicate: în total 27 de utilaje agricole. Unul dintre camioanele cu platformă folosite, surprins de camerele de luat vederi, avea un "Z" alb vopsit pe el și părea a fi un camion militar.
O sursă a declarat că existau grupuri rivale de trupe rusești: unele veneau dimineața, iar altele seara.
O parte din utilaje au fost duse într-un sat din apropiere, dar o parte din ele au pornit într-o lungă călătorie spre Cecenia, la peste 700 de mile distanță. Datorită sofisticării utilajelor, care sunt echipate cu GPS, călătoria lor a putut fi urmărită, până în satul Zakhan Yurt din Cecenia.
Echipamentele transportate în Cecenia, printre care se numărau și combine de recoltat - pot fi, de asemenea, controlate de la distanță. "Când invadatorii au condus combine furate în Cecenia, și-au dat seama că nu le puteau nici măcar porni, deoarece combinele erau blocate de la distanță", a declarat sursa citată.
Echipamentul se află acum la o fermă de lângă Grozny. Dar sursa citată a spus că "se pare că hoții au găsit consultanți în Rusia care încearcă să ocolească protecția". "Chiar dacă vor vinde combinele pentru piese de schimb, vor câștiga ceva bani", a spus contactul.
Alte surse din regiunea Melitopol spun că furturile comise de unitățile militare rusești s-au extins la cerealele ținute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone de recolte pe an, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News