Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Rusia foloseşte foamea ca armă de război“ - ministrul de Externe german
WhatsApp
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite dpa.

Publicitate

"Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a afirmat Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York.

"Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni".

Potrivit guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este blocată în portul Odesa.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.

„Rusia foloseşte foamea ca armă de război“ - ministrul de Externe german



Secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală."În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi", a avertizat Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU, António Gutteres, sugerează o relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei dacă aceasta va deschide exporturile de cereale către Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Wall Street Journal, citând diplomați.

ONU se oferă să ușureze sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul deblocării cerealelor ucrainene. Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a participa la aceste acorduri.

În prezent, Gutteres poartă discuții cu Rusia, Turcia și alte țări pentru a deschide exporturile de produse alimentare ucrainene pe piețele mondiale și pentru a preveni penuria de alimente la nivel mondial.

Diplomații consideră că Rusia nu poartă discuții serioase. Aceștia au declarat că Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a participa la acorduri, inclusiv prin curățarea mării și gestionarea navigației.

ONU se oferă să ușureze sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul deblocării cerealelor ucrainene

 

Gutteres se oferă să readucă pe piața mondială potasa rusă și belarusă în schimbul deblocării cerealelor

Reprezentanții Rusiei și Ucrainei la ONU au refuzat să comenteze.

Deocamdată, Consiliul de Securitate al ONU nu poate adopta o rezoluție care să oblige Rusia să deschidă porturile maritime ucrainene, deoarece este posibil ca reprezentanții ruși să se opună prin veto rezoluției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel