Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda
WhatsApp
Principalii politicieni finlandezi au fost avertizați că Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze către vecina Finlanda, a relatat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime, conform Reuters
Polonia intenționează să reducă preţurile la gaze pentru locuinţe la un nivel similar cu cel din 2022

Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica informația.

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita aderarea la NATO "fără întârziere", ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda provine din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al țării.

Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea de gaze către Finlanda

 

Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părți a aprovizionării cu gaz ar însemna că giganți industriali precum Neste și Metsa, precum și alte companii din industria forestieră, chimică și alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să își adapteze producția.

La 5 mai, guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să întrerupă livrarea de gaze la sfârșitul lunii mai, ca răspuns la refuzul Finlandei de a se conforma cererilor Rusiei ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Având conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda și țările baltice sunt mai dependente de gazul rusesc decât alte țări europene.

Pe de altă parte, cel mai mic preţ din UE la gaze naturale, de 2,79 euro/100 kWh, a fost plătit de locuitorii capitalei Ungariei, preţul mediu în cele 24 de oraşe fiind de 12,69 euro/100 kWh, de patru ori mai ridicat decât în Ungaria, susţine MEKH, potrivit Agerpres.

Budapesta are cele mai mici preţuri la energie dintre capitalele UE

 

Preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 7,8 euro/100 kWh în semestrul doi din 2021, faţă de 7 euro/100 kWh în perioada similară din 2020.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici din UE în semestrul doi din 2021 au fost în Ungaria (3,1 euro/100 kWh), Croaţia (4 euro/100 kWh) şi Lituania (4,1 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Suedia (18,6 euro/100 kWh), Danemarca (12,5 euro/100 kWh), Ţările de Jos (11 euro/100 kWh) şi Spania (10,8 euro/100 kWh).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel