Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Începe invazia? Rusia se declară alarmată de intensificarea bombardamentelor în estul Ucrainei
WhatsApp
Rusia se declară profund alarmată de intensificarea bombardamentelor în estul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce acuzațiile armatei ruse privind un atac din partea Ucrainei asupra posturilor sale de frontieră au grăbit escaladarea conflictului. Moscova și Kievul se acuză reciproc că sunt responsabile pentru reluarea luptelor din estul separatist al Ucrainei.
Canada și Australia își vor închide temporar ambasadele de la Kiev 

„Situația este extrem de tensionată (în Donbass); nu vedem niciun semn de relaxare a tensiunilor; provocările, bombardamentele se intensifică și, bineînțeles, acest lucru ne provoacă o profundă îngrijorare", a declarat Peskov, potrivit agenției de presă Sputnik.

Noaptea trecută, eforturile diplomatice de soluționare a crizei au suferit un eșec grav atunci când un obuz (proiectil de artilerie) tras de pe teritoriul ucrainean a distrus o structură a unui post de frontieră rusesc, fără a produce victime, potrivit serviciilor de securitate ruse.

Incidentul are loc în contextul luptelor dintre forțele Kievului și separatiștii pro-ruși în estul fostei republici sovietice.

 

Rusia și Ucraina se acuză reciproc că sunt responsabile pentru reluarea luptelor în estul separatist al Ucrainei

 

Conflictul armat din estul Ucrainei a intrat într-o fază de escaladare în a doua jumătate a lunii februarie. Moscova și Kievul se acuză reciproc că sunt responsabile pentru reluarea luptelor din estul separatist al Ucrainei.

Armata ucraineană a denunțat o creștere drastică a încălcărilor armistițiului de către milițiile pro-ruse în Donbass, în estul țării. La rândul lor, autoproclamatele Republici Populare Donețk (RPD) și Lugansk (RPL) au acuzat Kievul că le bombardează teritoriul cu armament greu, încălcând în mod flagrant acordurile de la Minsk și măsurile suplimentare convenite pentru consolidarea încetării focului.

 

Utilizarea artileriei grele de către Kiev indică pregătiri pentru o soluție militară 

 

Potrivit regiunilor separatiste, Kiev pregătește o soluție militară pentru conflict. În acest context, liderii din Donețk și Lugansk au anunțat evacuarea copiilor, femeilor și bătrânilor în fața unei posibile ofensive a armatei ucrainene și au decretat mobilizarea generală.

Serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situații de Urgență a informat luni că Rusia are 43 de regiuni pregătite să găzduiască pe teritoriul său refugiații din Donbass.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a indicat că în aceste regiuni au fost instalate 400 de centre de primire temporară cu o capacitate totală de 42.000 de persoane. Alte 149 de centre pentru mai mult de 54.000 de persoane sunt în rezervă.

De asemenea, el a mai explicat că Ministerul pentru Situații de Urgență intenționează să trimită 21 de trenuri cu refugiați în cinci regiuni rusești, cu peste 21.000 de locuitori din regiunile Donețk și Lugansk, care au trecut granița în ultimele 24 de ore.

„21 de trenuri sunt programate să plece în cursul zilei către regiunile Kursk, Belgorod, Saratov, Volgograd și Voronej", a declarat purtătorul de cuvânt.

 

Rusia și-a trimis forțele în Belarus pentru exercițiile militare comune Allied Resolve

 

Exercițiile militare comune Allied Resolve s-au desfășurat între 10 și 20 ale acestei luni. Ele au avut loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Moscova și Washington în legătură cu Ucraina și cu concentrarea trupelor americane și ale altor națiuni NATO în țările care se învecinează cu Rusia și Belarus.

Totul se întâmplă în mijlocul crizei ucrainene și a negocierilor dintre Statele Unite și Rusia pentru a stabili un acord privind garanțiile de securitate.

 

Moscova, acuzată că a concentrat 150.000 de soldați la granița ucraineană pentru a pregăti o invazie

 

După ce Moscova a fost acuzată de pregătirea unei noi invazii, cere renunțarea la extinderea NATO spre est, mai exact la încorporarea Ucrainei și Georgiei, națiuni care se învecinează cu Rusia și în care, în ipoteza unei aderări, Statele Unite și-ar putea plasa rachete de atac.

Rusia consideră că aceasta reprezintă o amenințare la adresa securității sale, dar cererile au fost respinse de Statele Unite și NATO.

De asemenea, Moscova cere ca blocul să-și retragă trupele și materialul de război din Bulgaria și România, ceea ce presupune o revenire la arhitectura militară care exista în Europa în 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia-NATO.

Statele Unite au în prezent rachete desfășurate în orașul polonez Redzikowo, la aproximativ 180 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, și în orașul românesc Deveselu, la aproximativ 600 de kilometri de peninsula Crimeea.

 

Europa a fost implicată în cea mai mare mișcare de trupe de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

 

Marea Britanie menține 900 de soldați în Estonia, după cum a dezvăluit vinerea trecută ambasadorul britanic la Tallinn, Ross Allen. Diplomatul a indicat că guvernul său intenționează să își dubleze efectivele. Germania a trimis alți 350 de soldați în Lituania și este responsabilă de contingentul NATO din această țară.

Din aprilie 2014, Ucraina a desfășurat o operațiune împotriva milițiilor din Donbass, unde s-au proclamat Republicile Populare Donețk și Lugansk, ca răspuns la schimbarea violentă de guvern care a avut loc în luna februarie a aceluiași an.

Acordurile de la Minsk, semnate în septembrie 2014 și februarie 2015, au pus bazele unei soluții politice la conflict, dar până în prezent nu au dus la încetarea violențelor. Au existat peste 14.000 de morți până în prezent, potrivit estimărilor ONU.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel