Schimbările nu se opresc aici. O a doua majorare este programată pentru 1 septembrie, când pensiile vor fi recalculate conform noii formule adoptate. Aceste modificări vin în contextul eforturilor de a asigura un sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar, iar noua formulă de calcul se bazează pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar.
Legea vizează întărirea principiului contributivității, astfel încât cuantumul pensiilor să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii, în raport cu veniturile realizate de asigurat. De asemenea, se urmărește asigurarea unor pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii.
Un aspect important al acestei legi este introducerea principiului stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Aceasta implică instituirea unui mecanism de indexare a pensiilor, clar și corelat cu realitățile economice.
Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 25 de miliarde de lei. Din această sumă, 15 miliarde de lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că, conform analizei disponibile, impactul bugetar pentru anul 2025 este estimat la 33,1 miliarde de lei.
Premierul Marcel Ciolacu a exprimat încrederea că suma necesară pentru creșterea pensiilor va fi găsită în momentul construirii bugetului de stat pentru anul viitor. El a subliniat că această măsură vine în sprijinul celor aproximativ 4,8 milioane de pensionari din România, dintre care 80% au pensii sub 3.000 de lei, iar 60% sub 2.000 de lei.
Cu adoptarea acestei legi, guvernul și-a ținut promisiunea de a susține creșterea pensiilor pentru români, având în vedere necesitatea alinierii oricărei majorări cu bugetul consolidat al statului pentru a asigura sustenabilitatea măsurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News