Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii vor avea carte electronică de identitate. MAI: Ce date va conține CIP-ul și cum va fi folosită semnătura electronică
WhatsApp
Cartea electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Sursa foto: captură Știrile PRO TV

Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), din cadrul Ministerului Afacerilor interne (MAI), a transmis vineri, la solicitarea HotNews.ro, detalii în privința datelor personale pe care le va conține noua carte electronică de identitate, despre care autoritățile au spus că va fi disponibilă din 2 august.

Oficialii MAI spun că "potrivit dispozițiilor art.17 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic , precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Datele cu caracter personal înscrise în format tipărit pe cartea electronică de identitate sunt, potrivit art.17. alin(5) din actul normativ invocat mai sus, cele care sunt înscrise pe cartea de identitate simplă, respectiv: numele şi prenumele titularului; sexul; cetăţenia titularului; data şi locul naşterii titularului; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului; C.N.P.; adresa de domiciliu a titularului.

În format electronic se înscriu: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislaţia din domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

"Prevederile art. 172 alin. (1) şi (2) din O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabilesc că imaginile impresiunilor papilare se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinţilor sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal, iar datele biometrice se colectează pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate numai în scopul verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului", arată MAI. Cărțile electronice de identitate vor fi produse de Imprimeria Natională va trebui să lanseze o procedură de achiziție.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel