Naționalitatea străinilor care investesc în piața imobiliară din Spania se schimbă. Marocanii și chinezii câștigă teren în timp ce puterea de cumpărare a europenilor scade. Acestea sunt cele mai recente date publicate de Colegiul Registratorilor din Spania, referitor la primul trimestru al anului, și publicate de site-ul idealista.com
Mai exact, între lunile ianuarie și martie, străinii au achiziționat peste 16.000 de case în Spania, ceea ce a reprezentat aproximativ 12% din totalul operațiunilor efectuate pe piața imobiliară. Dinamica naționalităților care cumpără este în continuă schimbare. Ponderea britanicilor a fost de 13,79%, în 2018, față de 37%, în 2008. Francezii au scăzut, de asemenea, cu 7,5% din operațiuni în 2018, comparativ cu 10% în 2014, iar germanii cu circa 7%, în timp ce italienii cu doar 6%.
În timp ce cumpărătorii din principalele puteri economice ale Europei pierd procente, alte naționalități, cum sunt marocani, români și chinezi, înregistrează recorduri sau se apropie de maximele pe care le-au atins înainte de criză.
Marocanii au jucat 6% din operațiunile din primul trimestru al anului, motiv pentru care se situează drept a patra naționalitate cea mai activă în achiziționarea de case din Spania. La sfârșitul anului trecut, însă, se aflau pe poziția a opta, fiind cel mai bun record din 2008, deși în cifre absolute este cel mai bun an din 2007.
Românii sunt cea de-a cincea cea mai importantă dintre națiuni din clasament, cu peste 6,%, după ce a câștigat mai mult de un punct de cotă într-un singur trimestru, urmată de belgieni cu 5%, italieni 4% și chinezii 4%. Românii și chinezii înregistrează recorduri. Acesta este numărul de tranzacții înregistrate de fiecare naționalitate până în martie:
Un alt factor interesant al raportului registratorilor este că marocanii și românii, a patra și a cincea naționalitate în achiziții, au o pondere mai proeminentă în cazul executării silite și a dării în plată.
Mai exact, principalele naționalități în ceea ce privește numărul de executări ipotecare în primul trimestru au fost britanicii cu 17,65%, marocanii cu 10,29%, ecuadorienii cu 5,15% și românii cu 5,15%. În ceea ce privește darea în plată, se disting britanicii cu 16,02%, marocanii cu 12,71% și românii cu 8,84%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News