Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii, forța economică din Italia: Vrem să fim recunoscuți ca minoritate. Suntem 2% din populația Italiei
WhatsApp
Românii din Italia reprezintă în acest moment 2% din populația italiană și doresc să fie recunoscuți ca minoritate. Rareș Cristea, președintele Federației Organizațiilor Românești din Italia (F.O.R.I) a acordat un interviu la Roma pentru stiridiaspora.ro în care enumeră cifrele absolut remarcabile care i-au făcut pe români să fie motorul economiei italiene. 
Italia

"Numărul de români din Italia este foarte mare. Slovenia, de exemplu, toată țara are vreo 2 milioane de locuitori. Noi reprezentăm 2% din populația Italiei, dacă ne gândim bine. Suntem peste un milion de români înregistrați cu acte, dar comunitatea românească este mai numeroasă, pentru că sunt destule persoane care nu au domiciliu, nu au actele necesare, buletin italian. Noi încercăm să lucrăm în mod cât mai coerent cu instituțiile statului Italian. Comunitatea italiană este recunoscută în România ca minoritate. Nu ar fi rău ca și comunitatea românească din Italia să fie recunoscută ca minoritate pentru că din punct de vedere economic, noi reprezentăm o bază adevărată: suntem 400 000 de contribuabili în sistemul de pensii italian. E o enormitate. Sunt peste 50 000 de societăți comerciale pe care românii le-au deschis aici," a spus Rareș Cristea pentru stiridiaspora.ro.

Indienii sunt doar 150 000 și sunt mai uniți ca românii 

Președintele F.O.R.I. spune că în ciuda numărului mare de români din Italia, aceștia nu încearcă să fie uniți. Ca o paralelă, indienii, care sunt numai 150 000, sunt mult mai uniți și își rezolvă rapid problemele. 

"Este o lipsă de unitate în Italia. Avem o comunitate românească ce nu încearcă să fie unită, aspect ce creează foarte multe probleme. Dacă facem o diferență între o comunitate mult mai mică, precum cea a indienilor care sunt aproximativ 150 000 în Italia, dacă au o problemă și-o rezolvă imediat. Noi încă nu avem această capacitate, deși suntem oficial, 1 250 000 de români în Italia. Nu putem să demonstrăm că suntem o forță reală. Avem foarte puțini candidați în primăriile din Italia, avem foarte puțini consilieri pentru câți români suntem. Acest lucru este foarte grav și pune un semn foarte mare de întrebare. Federația are un departament politic și încearcă să sprijine orice candidat la primăriile locale, indiferent de ideologia politică pe care o are," a mai spus Rareș Cristea, președintele Federației Organizațiilor Românești din Italia. 

(w670)

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel