Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Românii din Ungaria - Statistici, asociații și informații oficiale
WhatsApp
Românii din Ungaria - Statistici, asociații și informații oficiale.
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) şi în zona capitalei Budapesta. Este o comunitate care include atât o componentă istorică, alcătuită din urmașii etnicilor români care trăiau între frontierele recunoscute Ungariei după 1918 și una emergentă, alcătuită din cetățenii români stabiliți în această țară pentru a munci în cadrul procesului mobilității europene.
Recensământul ungar din 2011 oferă mai mulți indicatori pentru determinarea comunității istorice românești din Ungaria. Astfel, după criteriul naționalității sunt identificate 26.345 de persoane de naționalitate română, după criteriul limbii materne sunt identificate 13.886 persoane având limba maternă română, iar după cel al apartenenței religioase la ortodoxia românească 13.710 persoane.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană (grup din care face parte și Ungaria), numeroși cetățeni români din regiunile din vestul țării (Banat, Transilvania, Maramureș, Crișana) s-au stabilit în țara vecină, beneficiind de eliminarea barierelor de acces pe piața muncii și de dreptul de stabilire a reședinței. Din 2007 și până acum ei au ajuns să constituie o comunitate de ordinul sutelor de mii de persoane (204.603 cetățeni români înregistrați de autoritățile ungare).

Sursa textului este site-ul oficial al Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni (DPRP).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Apel la Educație Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel